Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.05.2017.
21:21
Đ. Janković - Vesti A

Ljuske od jaja oživele mozaik

U domaćinstvu lozničke slikarke Olge Ivanović ljuske od jaja ne završavaju u smeću, već od njih nastaju slike, i to mozaici. Umesto da za ovu staru likovnu disciplinu koristi kamenčiće, staklo ili keramiku, Olga upotrebljava krtu ljusku od kokošijih jaja i stvara neverovatna dela.

Đ. Janković
Olga Ivanović pored kobre koju je napravila

Nedavno je u galeriji "Mina Karadžić" u Loznici Olga održala izložbu svojih mozaika i pokazala da se, uz mnogo volje, strpljenja i kreativnosti, osim za torte i razne kolače, jaja mogu upotrebiti i na mnogo kreativniji i trajniji način.

Olga je dosad uradila više od 20 "mozaika od kalcijuma", a u njih je uložila mnogo vremena i pažnje jer je u svaki ugrađeno na hiljade ljuskica, pri čemu je svaka bojena, nameštana i okretana. Za jedan mozaik potrebno je i do petnaestak dana, a sve zavisi koliko je zahtevna kompozicija koju radi.

- Uvek sam volela mozaike, ali nisam imala uslova da ih radim. Onda sam se setila da sam, kao studentkinja, pravila nakit i po njemu lepila ljuskice od kokošijih jaja. Probala sam od toga da pravim mozaike i videla da je to moguće. Ukoliko nešto spremam, ljuske jajeta obavezno ostavljam. Prvo je skuvam, prethodno svu opnu sklonim sa unutrašnje strane i obavezno je dobro operem. Tako pripremljenu ljusku bojim akrilnim bojama u skladu sa onim što radim. Neophodno je da podloga na koju se lepe komadići ljuske bude čvrsta, pa zato koristim šperploču, lesonit i dasku jer se ljuska ne može lepiti na platno. Lepim je drvofleksom i moram dobro da pazim kako radim jer ispravke nema. Svaki mozaik zaštitim lakom za akril, tako da su dugotrajni, iako su rađeni od tako krtog materijala - objašnjava Olga dok tehniku pokazuje na kuhinjskom stolu.

Osim što je za ovakav rad potrebno vreme, strpljenje i velika posvećenost, budući da je radi vrlo sporo, potrebni su i velika koncentracija i preciznost, a slikarka kaže da je najteži deo priprema ljuske. Potrebno ju je izlomiti na sitne komadiće, ali se ona uglavnom lomi u nepravilnim oblicima pa se mora prstima pažljivo okrajati.

- Tehnika rada ista je kao kod izrade mozaika od kamenčića ili stakla. Na podlozi prvo nacrtam motiv koji želim da radim i onda po tome lepim ljusku. Ljudi se iznenade kada vide od čega su mozaici, a meni je ovaj rad veoma zabavan jer volim da eksperimentišem i istražujem. Radila sam portrete, Teslin i Če Gevarin, ikonu Svete Petke, pejzaže, mrtvu prirodu, još istražujem i vidim da su mogućnosti velike. Tako sam nekoliko tikvi "obojila" ljuskom, a jedna je u obliku kobre - priča ona.

Olga se, koliko zna, jedina u lozničkom kraju bavi ovakvim mozaicima, a verovatno i mnogo šire, a u njenom radu najviše uživa njen životni saputnik Milan. Ovaj loznički pesnik strpljivo čeka da nestane materijala za mozaike, a onda uživa u kolačima, tortama i ostalim stvarima u koje idu jaja, tako da je, kako kaže, otkako Olga radi sa ljuskama, malo popravio i kilažu.
Inače, Olga Ivanović je profesorka filozofije i član likovne grupe N-8 u okviru KUD-a "Karadžić". Bavi se, između ostalog, i ilustracijama, pa je ilustrovala devet knjiga pesama, aforizama i epigrama svog supruga Milana.

Simbol novog života

Olginu izložbu u galeriji "Mina Karadžić" otvorio je Dragan Tošić, predsednik društva "Karadžić", a o Olginom stvaralaštvu govorio je pesnik i slikar Petar Petrović.
- Tragajući za svojim izrazom, za sobom, Olga Ivanović, dugogodišnji kulturni radnik i umetnik, sve je iznenadila, čini mi se i sebe, nudeći nam mozaik. Ona ne koristi već poznate tehnike i materijale, već svoje mozaike radi ljuskom od jaja pa su, možda, zato njeni mozaici topliji, vedriji, životniji, kao što je i jaje, njen osnovni materijal, simbol novog života - rekao je Petrović.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online