Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.04.2017.
04:00
Z. Marjanović - Vesti A

Sećanje na radnu akciju na Rudniku: Sekli drva i po mećavi

Povodom 1. aprila, Dana omladinskih radnih akcija, grupa bivših akcijaša iz Gornjeg Milanovca obišla je spomen-obeležje na planini Rudnik koje je podignuto u znak sećanja na čuvenu Omladinsku radnu akciju seče drva koja je počela u januaru 1944. ORA na Rudniku, i samo nešto kasnije na Crnom vrhu kod Zaječara, imala je za cilj da se od zime i smrzavanja spasu mnogi životi ranjenika sa Sremskog fronta koji su lečeni u beogradskim bolnicama i Beograđana koji su te zime ostali bez ogreva.

Z. Marjanović
Bivši akcijaši pored spomen ploče (Tomislav Marković drugi zdesna)

Od svih učesnika u životu je jedino još Milić Jakovljević (93), u to vreme član SKOJ-a zadužen za organizaciju seče i transport drva sa Rudnika do Gornjeg Milanovca i dalje do Beograda.

- Zemlja je bila razrušena, glad na sve strane, još uvek su se čuli topovi sa Sremskog fronta, a zima, kao za inat, nikad hladnija. Bilo je teško u gradovima širom Jugoslavije, a posebno u Beogradu gde je narod i gladovao i smrzavao se. I tako, jednog dana kod nas u Gornjem Milanovcu banu Mane Gledić iz CK omladine Jugoslavije i ispostavi nam naredbu da organizujemo seču drva na Rudniku. Svi se zagledaše u mene, te mi neka posebna direktiva nije ni bila potrebna, nego put pod noge pa na Rudnik da organizujem smeštaj, ishranu i zabavni život akcijaša, zdravstvenu zaštitu, transport drva do Gornjeg Milanovca i Beograda i obezbedim akcijaša od četničkih grupa koje su se još sakrivale na planini. Namučio sam se kao nikada u životu, ali bilo je vredno svakog truda i čini mi se da bih i danas isto radio - objašnjava Milić Jakovljević.

Rabadžije dobrovoljci

- Za hranu smo se dovijali kako smo znali i umeli - nešto iz vojnih rezervi, mnogo toga su nam dali meštani takovskih i rudničkih sela, a ubrzo su nam pridružili, i to dobrovoljno, gotovo sve rabadžije koje su volovskim kolima izvlačili i prevozili drva - kaže Jakovljević.

Z. Marjanović
Milić Jakovljević

Seča drva na Rudniku je trajala od januara do marta 1944. godine i u njoj je učestvovalo 900 omladinaca iz kragujevačkog, čačanskog, valjevskog, šabačkog, beogradskog, pirotskog, šabačkog i kruševačkog okruga i oko 300 učenika srednjih škola iz Gornjeg Milanovca koji su radili na utovaru i transportu drva od Rudnika do železničke stanice u Gornjem Milanovcu i dalje ka Beogradu. I to, po rečima Milića Jakovljevića, svi su na Rudnik došli dobrovoljno.

- I danas se zaplačem kada se setim pod kakvim su usplovima radili ti mladići. Od alata su imali samo sekire i testere i radili su u smenama. Međutim, kako nisu svi imali čizme, sačekivali su jedni druge da pozajme obuću i da krenu na posao. Omladinci su radili i po najvećoj mećavi i po snegu iznad pojasa. Čak nisu poštovali ni naredbe da se po mećavi ne radi, jer su razvili takmičarski duh i u tome ih niko nije mogao sprečiti. Koliko je tačno stabala posečeno i poslato u Beograd, ne znam, ali znam da je samo za prvih 11 dana akcije odsečeno 7.000 metara kubnih drveta - ističe Jakovljević uz napomenu da je i danas ponosan na te dane.

Akcijama na Rudniku i Crnom vrhu spaseni su mnogi životi u ratom razrušenom Beogadu, a u znak sećanja na akcijaše na Rudniku je 1980. godine podignut i skroman spomenik koji je nakon perioda omalovažavanja dobrovoljnih radnih akcija pomalo izaboravljen, ali ne od svih. Učesnici radnih akcija u posleratnom periodu i ove godine su obišli spomenik uz dogovor da se u uskoro uredi prostor oko bronzane spomen-ploče.

Večna prijateljstva

- Mi, posleratni akcijaši, samo smo nastavili ono što su započeli omladinci iz Drvara 1941, godine kada su sakupljali letinu i obavljali razne poslove za front prikupljajući odeću i obuću za borce. Potom je usledila berba kukuruza u okolini Višegrada, pa žetva u Saničkoj dolini kada su tokom avgusta 1942. oko 7.000 omladinaca obrali letinu ispred samih ustaških bunkera, a takvih je primera iz rata bezbroj. Radna akcija na Rudniku je bila samo nastavak započetog u najvećim ratnim događanjima. Koliko je kilometra pruga i puteva izgrađeno, to niko ne zna, koliko hidrocentrala, ali se zna da su mnoga preduzeća izgrađena dobrovoljnim radom prodata u bescenje. Radne akcije su imale veliki značaj. Država je dobrim delom obnovljena i izgrađena upravo zalaganjem omladine Jugoslavije, a mnogi omladinci su na radnim akcijama dobili obrazovanje, kvalifikacije i prijateljstva koja traju do danas, bez obzira u kojim državama žive. Učesnici najvećih radih akcija danas su već u poodmaklim godinama, ali i dalje ne odustajemo od ideje da organizujemo radne akcije, makar one bile i lokalnog karaktera - ističe za "Vesti" Tomislav Marković, višestruki udarnik sa brojnih radnih akcija širom bivše Jugoslavije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online