Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.08.2016.
20:13
J. Arsenović - Vesti A

Srpska tuga, hrvatska sramota

Dok Hrvatska godišnjicu "Oluje" slavi kao krunu Domovinskog rata protiv "srbočetničke okupacije", Srbija na ovaj datum obeležava progon 250.000 i ubistvo blizu 2.000 sunarodnika. Ovog leta navršava se 21 godina od vojno-policijske akcije nakon koje je prestala da postoji Republika Srpska Krajina (RSK), a lokalno srpsko stanovništvo bilo prisiljeno da u najdužoj izbegličkoj koloni u posleratnoj Evropi napusti pradedovske kuće i imanja.

A. Čukić
U protestnoj koloni i traktor: Avgust 2015. u Beogradu

Zagreb je pripremio dvodnevno slavlje u Kninu, uz vojnu paradu i nastup ustaškog pevača Tompsona, prethodno obezbedivši da se ne čuju drugačiji tonovi i viđenja oružane operacije koju slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Vlasti u Hrvatskoj zabranile su antiratni protest na Trgu bana Jelačića, gde je više nevladinih organizacija iz Zagreba i Beograda, okupljenih u Slobodarske aktiviste, nameravalo da održi antiratni protest povodom slavljenja ratne pobede.

Uz prethodno višenedeljno neometano slavljenje ustaških simbola i genocidne NDH, ukidanje osuđujućih presuda Stepincu i Glavašu i podizanju spomenika ubici jugoslovenskog ambasadora Rolovića, vlast je novim hapšenjima poslala i poruku proteranim Srbima u slučaju da još nisu odustali od namere da se vrate na ognjišta. Vozač iz Pančeva M. G. uhapšen je u Splitu prilikom posete rodbini zbog sumnje da je 1992, kao pripadnik milicije SAO Krajine, maltretirao stariji bračni par.

Većina proteranih Srba ipak se ne vraća u Hrvatsku, žive u Srbiji ili su rasuti širom sveta. Oni koji su se ipak vratili, i 21 godinu posle rata su građani drugog reda, bez mogućnosti da otkupe stanove, naplate zarađene penzije ili dobiju posao i budu deo državnih službi. U Benkovcu, nekada većinskom srpskom mestu, danas nema nijednog Srbina u javnoj službi!

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da pomirenje sa Hrvatskom moguće samo ako se Hrvatska zaista suoči s ustaštvom i zločinačkom prošlošću.

Odrasli preko noći

U koloni izbeglica bio je tada devetogodišnji Miloš Pajić iz Perne kod Topuskog. Seo je za volan traktora i prevezao polovinu iznuđenog puta. I on je, kao i drugi dečaci iz tragične kolone, preko noći odrastao. Miloš ni danas nema svoju imovinu - živi i radi u prostorijama konjičkog kluba u Preljini.
- Kad vidite ljude kako leže po kanalima, mrtvi, to su scene koje se ne zaboravljaju i koje niko ne treba da doživi - priseća se Miloš.

- Da Hrvatska konačno kazni sve odgovorne za zločine protiv Srba tokom devedesetih godina, da poštuje srpske žrtve i da vrati imovinska prava stotonama hiljada proteranim Srba - poručuje Linta.

Dan sećanja na prognane Srbe u "Oluji" Srbija je obeležila državno-verskim skupom u Busijama, mestu gde su mnogi proterani Krajišnici našli novi dom, dok je za danas planiran parastos u crkvi Svetog Marka, posle kojeg sledi mimohod pod nazivom I Srbi su žrtve.

Protest Briselu

Udruženje Zavet otadžbini pozvalo je sve Srbe iz Krajine da upute protest EU, Evropskoj komisiji i Evropskom parlamentu zbog odnosa Hrvatske prema Srbima koji su tamo ostali i onima koji su iz te zemlje prognani.
Udruženje podseća da je prilikom poslednjeg popisa u Hrvatskoj popisano svega 186.500 Srba, što ilustruje da je tokom "Oluje" srpsko pitanje u toj zemlji "konačno rešeno".




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online