Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.03.2016.
21:11
D. N. Petrović - Vesti A

Zaradu zida u zavičaj

Poreklom Tutinac, Lokman Mujanović (40), u Nemačku je stigao sa 15 godina, u ovoj zemlji završio je školu, postao je građevinski inženjer, zaposlio se, zasnovao porodicu, osnovao svoju kompaniju, razvio biznis i zaradio puno novca...

Ulaže u rodno mesto: Lokman Mujanović

Kada je na bogatom "zapadu" trebalo da uživa u plodovima svog višegodišnjeg rada sa puno odricanja, Loko, kako ga danas zovu njegovi Tutinci, odlučio je da se vrati u rodni kraj, na Pešter, u nekada siromašni i nerazvijeni Tutin, a danas u opštinu sa možda najintenzivnijom gradnjom u Srbiji.

Slađe kod kuće

- Imam i nemačko državljanstvo, u ovoj zemlji imao sam firmu sa 50 zaposlenih, zarađivao mnogo više, a manje radio nego ovde u Tutinu, ali sam ipak odlučio da se vratim i da, zajedno sa braćom, svoje znanje, iskustvo i zarađeni novac uložim u rodni kraj i tako pomognem mom narodu, Tutinu i Srbiji, to mi je sada najbitnije. Slađe mi je kod kuće jedan zarađeni dinar nego u inostranstvu 10 - priča Lokman i dodaje:

Izložbeni salon od 6.000 kvadrata

- U Tutinu sam otvorio firmu Sejdo-impeks i počeo sa 20 kvadrata, posao se naglo razvija, krenuo sam sa nekoliko objekata za prodaju građevinskog materijala u Tutinu i Novom Pazaru, gradim zgrade i poslovne prostore, povremeno odem do Nemačke, završim posao koji tamo imam i odmah se vraćam u Tutin, uskoro ću se kompletno vratiti, vratiće se i moja deca, ćerka i sin, koji su najbolji matematičari u pokrajini Hesen - naglašava ovaj tutinski preduzetnik.

Želja poslovna imperija

Kompanija Sejdo-impeks trenutno zapošljava 30 radnika, uskoro će zaposliti još 50, u Tutinu gradi najveći izložbeni salon građevinskog materijala u Srbiji, površine 6.000 kvadrata.

- U okviru tog objekta biće restoran i dečja igraonica, jer tako se radi u inostranstvu. Supružnici dođu da razgledaju i kupuju, a deca se igraju u igraonici, zatim ručaju i odu zadovoljni. Uvodimo evropske standarde - kaže Loko i dodaje da trenutno sa svojim partnerima gradi poslovno-stambeni objekat površine 14.000 kvadrata, a da uskoro počinje izgradnju fabrike za proizvodnju građevinskog materijala u kojoj će se zaposliti još 50 radnika.

- Razvijamo se polako, pažljivo biramo kadrove, neke i sami stvaramo. Imamo veliku pomoć države Srbije koja brine o svojim privrednicima. Zaista, Srbija nam pomaže raznim programima podrške i subvencija i stimuliše razvoj privatnog sektora na pravi način. Tako to rade ozbiljne zemlje, zbog toga ostajem u Tutinu i Srbiji, želja mi je i da u mom rodnom kraju izgradim poslovnu imperiju - ističe Mujanović i posebno naglašava:

- Sve što imam uložiću u moj rodni kraj i moj Tutin. Oni koji hoće da rade i ovde imaju posla, a oni koji neće - kukaju. Želeo sam da mi deca rastu u zdravoj sredini, da stvaramo ovde, da uposlimo svoje rođake, komšije i prijatelje... Za sada u tome u potpunosti uspevamo i srećni smo zbog toga - poručuje ovaj povratnik iz Nemačke.

Veliko gradilište

Do pre 15 godina Tutin je bio kasaba i najsiromašnija opština u Srbiji iz koje je odlazio "ko god je imao gde da ode". Oko 20.000 žitelja ovog dela Peštera danas živi i radi u zemljama EU, Americi, Kanadi i Australiji.... Mnogi su uspeli u dijaspori i deo ili sav zarađeni novac sada ulažu u rodni kraj gde su opština i Vlada Srbije širom otvorili vrata povratnicima. Tutin je danas srednje razvijena opština sa puno kranova i investitorima koji ulažu u stanove, nove pogone, poljoprivredu, turizam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online