Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.01.2016.
02:02
Đ. Barović - Vesti A

Dijasporski vez u Petrovcu na Mlavi

Oko 60 članova Srpskog folklornog društva Homolje - Gosau iz Švajcarske novogodišnje praznike proslavili su u otadžbini. Sa zajedničkog slavlja u Petrovcu na Mlavi oni su čitaocima "Vesti" poželeli sve najlepše u Novoj godini i za predstojeći Božić, a dijaspori poručili da nastavi da neguje svoj jezik i običaje.

Uvek složni: Podmladak Homolja

- Možda je za nekoga iznenađenje što smo odlučili da kolektivno proslavimo Novu godinu u otadžbini, ali Homolje krasi porodična atmosfera. Uostalom, nekadašnji igrači sada su roditelji dece koja marljivo igraju u jednoj od postava našeg Društva. To nam je pošlo za rukom tako što smo uvek činili sve da se naša druženja, posebno kada je reč o mladima, nikada ne završavaju sa probama ili nastupima. Uvek smo tu da se jedni drugima nađemo i u dobru i u zlu, pa je tako valjda i bilo logično da organizovano slavimo doček Nove godine u Petrovcu na Mlavi - kaže predsednik SFD Homolje Bojan Fusuljević.

Za uspomenu: Dame iz Homolja

Blagajnik ovog Društva Vojče Ilić dodaje da su doček 2016. prilagodili željama mladih.
- Oko 20 mladih igrača je dobilo svoj, poseban sto, a mi stariji smo uzeli drugi da im ne bismo bili dosadni sa pričom "matoraca" - kaže Ilić.

Fotografije pokazuju da je slavlje bilo za pamćenje, baš kao što će Društvu biti upravo ova godina. Naime, Homolje 26. novembra proslavlja vredan jubilej - 20 godina postojanja.
Za te dve decenije kroz Društvo je prošlo oko 500 igrača, a trenutno je aktivno 80 igrača od sedam do 22 godine.

Vojče Ilić i Bojan Fusuljević

- Mada se nikada nismo okitili najznačajnijim priznanjem, kao što je titula Evropske smotre srpskog folklora, uvek smo u samom vrhu i redovni smo učesnici ovog prestižnog takmičenja. Naravno, kada se vredno trenira, a aktivnosti Homolja traju tokom cele godine, i nagrade stižu kao rezultat takvog rata, pa smo dobitnici više prestižnih priznanja na takmičenjima po Švajcarskoj - ističe Fusuljević.

Ilić dodaje da im to polazi za rukom domaćinskom raspodelom novca članova.

- Centralna proslava 20. rođendana planirana je u velikoj opštinskoj sali Gosaua, a sem bogatog kulturno-umetničkog programa želimo da tada prikažemo i dokumentarni film u kome ćemo se svi prisetiti svih onih lepih trenutka kroz koje smo prošli za ovo vreme - kaže Ilić.

Gosti u "Šarenici"

Članovi SFD Homolje - Gosau dolazak u otadžbinu iskoristili su i da pokažu svoj raskošni talenat. Najpre su gostovali u "Žikinoj šarenici", a zatim su i svoje umeće prikazali na finalnoj Smotri takmičenja sela u Melnici kod Petrovca - manifestaciji koja u Srbiji postoji već 55 godina.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Titula ide u Zavičaj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online