Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.08.2015.
00:13
B. Simonović - Vesti A

Slavni serdar čami u korovu

Početkom ove godine navršilo se 115 godina otkako je na starom niškom groblju večno počinuo glasoviti crnogorski junak, bastadur na pušci i maču i plemeni umnika na reči, vitez i u boju i na zboru, vojvoda, serdar i senator crnogorski, Jole Piletić.

Rođen je u piperskom selu Đurkovići, u zaseoku Zavala nedaleko od Podgorice, 1814. godine, a otkako je pristasao i opasao se momačkom snagom, tačnije od 1836. pa sve do 1878. godine, nije u Crnoj Gori bilo iole značajnijeg boja u kojem nije sevala i njegova puška i sablja i nema odličja koje se sticalo na bojnom polju, a da nije krasilo i njegove prsi.

Vojvodstvo mu došlo u nasledstvo od oca Ilije, serdarstvo stekao srcem i oružjem na bojištu, a senatorski grb i glas dobrog, pravednog i istinoljubivog sudije mu donela njegova mudrost i poverenje koje je stekao u narodu.

Ne treba Srbe učiti junaštvu

- Da nećeš, Jole, Srbiju da učiš junaštvu? - upitao podrugljivo knjaz Nikola Jola Piletića kad mu je, nakon sukoba sa njim, zatražio pasoš i dozvolu da seli iz Crne Gore:
- Njoj takav nauk ne treba, imala se, fala Bogu, đe toj raboti naučiti, no idem tamo da mirno živim i umrem: meni će biti bolje, a tebi i tvojijem skutonošama lakše - odgovorio stari i ozlojeđeni serdar i zauvek okrenuo leđa i gospodaru i Crnoj Gori.

Gotovo pola veka verno je služio trojici poslednjih crnogorskih gospodara iz dinastije Petrović-Njegošu, knjazu Danilu i knjazu i kralju Nikoli, s kojim je došao u sukob i 1879. godine napustio Crnu Goru i odselio u Niš, tadašnju srpsku prestonicu. Tu je i umro 5. januara 1900. godine. Njegova snaha Marija će kasnije na starom niškom groblju podići lep spomenik svom slavnom svekru, svom suprugu, Jolevom sinu Miroslavu, i sebi.

Od tada, spomenik je prepušten na milost i nemilost zubu vremena, nebrizi vlastodržačkih garnitura koje su se smenjivale u smutnim zemanima i nehatu potomaka i saplemenika, a sada čami zarastao u korov koji buja praktično pred pragom velikog stambenog naselja podignutog uz samo groblje:

- Pošto se odustalo od svojevremeno aktuelne ideje da njegove posmrtne ostatke prenesemo u rodne Pipere, gde smo mu podigli lepu spomen-bistu, obnovili crkvu na Zavali i postavili spomen-ploču na zidinama njegove rodne kuće, mi smo zimus, na 115. godišnjicu Joleve smrti, bili u Nišu i sa domaćinima posetili njegovu večnu kuću - kaže Mitar Vuković, jedan od najagilnijih članova udruženja Pipera "Pipo" i odbornik u Skupštini opštine Podgorica.

- Spomenik je, moram priznati i tada bio u dosta lošem stanju, zapušten i zarastao, na sramotu i nas Pipera i Nišlija među kojima je proveo više od 20 godina i odlučio da tu večno i počine. Dobili smo, međutim, obećanja da će i taj, kao i još nekolika spomenika na ovom groblju (na kojem, inače, poodavno niko nije sahranjen, prim. B. S) biti uređeni i sačuvani od propadanja i ja se iskreno nadam da će tako i biti. Jole je, zna se, ostao upamćen za sva vremena samim tim što je u pesmu dospeo, ali je sramota da se zapusti i zaboravu prepusti njegovo večno počivalo...

U Nišu nam to niko zvanično nije potvrdio, ali smo nezvanično saznali da država priprema akt kojim će spomenik Jola Piletića i još nekoliko sličnih spomen-obeležja na starom niškom groblju staviti pod svoju zaštitu i ubuduće o njima voditi računa kao o značajnim i važnim kulturno-istorijskim dobrima.

Đevanino herojstvo

U jednom jurišu na Turke koji su negde pred kraj 18. veka pokušavali da provale u manastir Ostrog, teško je ranjen jedan od branilaca, stasiti i hrabri Piper Ilija Piletić. Đevana Kostić, lepotica iz Župe Nikšićke koja se zatekla u opsadiranom svetilištu, pritrčala je i povukla ranjenika u zaklon, skinula maramu i previla mu ranu:

- Vala, đevojko, kako te je sudbina danas donela da mi spaseš život, rad bih bio da nas ta sudbina za večnost veže - rekao Ilija kad je boj uspešno svršen i Turci oterani od Ostroga...

Ona pristala i udala se za Iliju. Rodila mu sedam sinova od kojih su petorica pali u bojevima sa Turcima. Kad joj je poginuo najstariji sin Toko i kad su ga doneli mrtvog kući, majka Đevana nije dala da se za njim kuka i leleče, jer je upravo te noći bila rodila najmlađeg sina Jola, koji će kasnije stasati u jednog od najčuvenijih crnogorskih junaka.

Odbrusio knjazu

- Vidite li, Crnogorci, onoga orla što leti od Lovćena? - upitao u nekoj prilici knjaz Nikola glavare okupljene oko njega ispred dvorca na Cetinju.
Svi graknuli uglas da vide orla, samo Jole Piletić odgovori da ga ne vidi, uviđajući da ih pakosni i nazlobrzi gospodar samo kuša i proverava koliko su mu ponizno odani.
- Ti, Jole, vazda nešto u stranu gledaš - brecnuo sujetni, mladi vladar na starog, prekaljenog ratnika i pametara.
- Nije zlo, gospodare, što ga ja ne vidim, no je zlo što ga ovi drugi vide, jer ko vidi ono što ne vidi i laže za ajtar drugoga, čini zlo i sebi i onome za čiji ajtar laže - odbrusio mu Jole Piletić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online