Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 11.04.2015.
21:25
Tanjug A

Blagodatni oganj stigao u Srbiju

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Jerusalimu, stigao je večeras u Srbiju praćen državno-crkvenom delegacijom, a svečani doček ognja biće organizovan u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Oganj će, ispred Hrama Svetog Save uz postrojenu gardu Vojske Srbije, biti predat patrijarhu Irineju koji će ga sa sveštenstvom i u prisustvu najviših državnih predstavnika podeliti građanima.

Kako su preneli beogradski mediji, ispred Hrama Svetog Save vlada prava molitvena atmosfera. Okuplja se sve veći broj građana i svi sa nestrpljenjem isčekuju dolazak Blagodatnog ognja.

Iz Beograda, Blagodatni oganj biće prenet u pravoslavne hramove u Srbiji i na Kosovu i Metohiji, a zatim i u Podgoricu, Trebinje, Banjaluku i Pakrac.

Pored Blagodatnog ognja iz Jerusalima su doneta i dva časna krsta, što predstavlja nastavak tradicije njihovog donošenja koja je započeta sa blagoslovom patrijarha Pavla 2006. godine.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se veštački izazvao plamen.

Po ulasku u crkvu, patrijarh čita naročite molitve kojima se, u ime svih pravoslavnih, moli raspetom Hristu da i ove godine pošalje Sveti Oganj, kao svedočanstvo njegovom vaskrsenja i kao znak pravovernosti stada pravoslavnog.

silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova sveća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

POVEZANE VESTI

Subota 11.04.2015. 21:32
Топли поздрав вама свима што вас у тој кући има. Да сте сви живи и здрави, да се Васкрс вечно слави. Да вас прати благослов вечни и да су вам сви празници срећни. ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ.
Subota 11.04.2015. 21:35
Vučiću, Gašiću - ostavka momentalna zbog ovog što ste danas dopustili. Sekularna država, sutra malo.
Subota 11.04.2015. 21:51
Kažite makar ljudima koga je to vojska tako svečano u špaliru dočekala i ko je "oganj" doneo u Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online