Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.03.2015.
21:33
J. L. Petković - Vesti A

Kosovska Mitrovica: Studenti prava prvi put u sudnici

Nedostatak praktične nastave je jedan od glavnih problema sistema obrazovanja, a on je posebno izražen na Univerzitetu u Prištini izmeštenom u severnom delu Kosovske Mitrovice. Da bi ovaj problem prevazišli, mladi entuzijasti Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) osmislili su projekat koji nudi jednistvenu priliku za praksu mladim studentima Pravnog fakulteta.

J.L.Petković
Jedinstven projekat za studente iz Kosovske Mitrovice

- Cilj našeg projekta, koji je podržala ambasada Velike Britanije u Prištini je jačanje vladavine prava na severu Kosova kroz edukaciju i saradnju studenata prava iz različitih zajednica. Program pravničkog obrazovanja u kojem su studenti prava Pravnog fakulteta u Severnoj Mitrovici učestvovali, omogućio im je da steknu praktične pravničke veštine koje će im mnogo značiti za započinjanje pravničke karijere, bilo kroz rad u advokatskim kancelarijama ili u pravosudnim institucijama. U toku programa, koji je trajao deset meseci, studenti su praktične pravničke veštine sticali u radu sa advokatima i pravnim stručnjacima sa severa Kosova, kaže Marko Rakić, menadžer projekata u Centru za zastupanje demokratske kulture (ACDC). On dodaje da loša situacija u pogledu sistema vladavine prava na severu Kosova čini ovaj problem još komplikovanijim.

- Studenti prava nisu imali priliku da prate sudske postupke, da posećuju pravosudne institucije i razgovaraju sa sudijama, tužiocima i advokatima. Naša organizacija je prepoznala problem i važnost obrazovanja mladih pravnika, što je rezultiralo sprovođenjem ovog projekta. Takođe, važno je istaći nophodnost aleternativnog tj. dodatnog obrazovanja koje pružamo studentima, ali je naš cilj da utičemo i na uvođenje praktične nastave i na Pravnom fakultetu, ističe Rakić.

Centar za promociju demokratije

Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) je osnovala grupa mladih entuzijasta i aktivista civilnog društva sa severa Kosova u decembru 2011. Od osnivanja, organizacija je sprovela veliki broj projekata i aktivnosti u oblasti vladavine prava, ljudskih prava, obrazovanja mladih, jačanja zapošljavanja mladih, promocije demokratije i učešća građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou, itd.

- Naš tim je posvećen identifikaciji potreba zajednice, na osnovu kojih formuliašemo naše programske ciljeve i sprovodimo projekte, kaže Marko Rakić, menadžer projekata u nevladinoj organizaciji ACDC.

S obzirom da su imali priliku da u sudnicu uđu pre završetka školovanje, ni ne čudi da su reakcije mladih studanta veoma pozitivne.

J.L.Petković
Studenti oduševljeni projektom

- Sigurno je da su mnogo naučili, jer se mnogo više uči kroz praksu, makar i u simolovanim slučajevima, nego kroz ex cathedra predavanja koja su pravilo na fakultetima. Advokati koji su radili sa studentima ističu da su posvećenost i znanje studenata koji su učestvovali u simulaciji suđenja impresivni. Konačno, posebno je bilo lepo videti zadovoljstvo i ponos roditelja i prijatelja učesnika u simulaciji, zbog pokazanog znanja i kreativnosti. Želimo da se zahvalimo i regionalnom direktoratu policije u Severnoj Mitrovici, čije je učešće u simulaciji dalo poseban doprinos da simulacija izgleda kao pravo suđenje, kaže Rakić.

Priština i dalje ne priznaje diplome

U Centru za zastupanje demokratske kulture kažu da je jedan od glavnih problema sa kojima se suočava srpska zajednica na Severu i taj da mladih advokata koji mogu da zastupaju Srbe pred kosovskim sudovima na severu Kosova - nema.

Posebna tema je svakako prilagođavanje mladih pravnika iz srpske zajednice pravnom sistemu na Kosovu. Marko Rakić smatra da to neće predstavljati poseban problem:

- Iako razlike u pravnim sistetmima postoje, one nisu toliko velike da bi predstavljale problem mladim pravnicima koji su pravo studirali po drugom pravnom sistemu. Ovaj zaključak donosimo i na osnovu razgovora sa našim advokatima na Kosovu, koji su studirali po istom sistemu kao i mi, a danas rade u kosovskom pravnom sistemu i zastupaju pred kosovskim sudovima. Posebno ističem da je pitanje priznavanja diploma veoma važno za mlade pravnike, a posledično i za celokupnu srpsku zajednicu na Kosovu, i nadamo se da će Beograd i Prištini ovo pitanje što pre uključiti u dnevni red pregovora. Naša organizacija je već organizovala nekoliko događaja čiji je cilje rešavanje ovog pitanja, uključujući i razgovor studenata prava sa severa sa predstavnicima Advokatske Komore Kosova, koji su obećali podršku.

J.L.Petković
Prilika da se studenti sretu sa praktičnim iskustvom

- Naime, ovaj problem je dobrim delom i posledica činjenice da Vlada Kosova ne priznaje diplome koje izdaje Univerzitet u Severnoj Mitrovici. Naša organizacija smatra da je je ovo još jedan od primera diskriminacije, na koji do skoro nije obraćana posebna pažnja. No, Briselski sporazumi i povećan broj sudskih procesa protiv Srba na Kosovu su i ovaj problem stavili u centar pažnje, pa su se i međunarodni akteri uključili u rešavanje ovog problema, kaže  naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online