Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.08.2014.
04:28
Z. Gligorijević - Vesti A

Ruski šampioni iz Pomoravlja

Porodica Marković iz Kavadara kod Rekovca desetak godina čuvala je šarplanince, a već četiri godine, jedina u Pomoravskom okrugu, uzgaja pse veoma retke rase u Srbiji. Reč je o srednjoazijskim ovčarima, zvanim azijatima, koji potiču iz Srednje Azije, Turkmenistana, Avganistana i Kazahstana, zemalja u kojima se uzgajaju najbolji primerci ove rase.

Kurjaku tepaju Žuća:
Stefan sa ljubimcem

Inače, ova rasa nastala je radi čuvanja stada ovaca, prvenstveno radi zaštite od vukova, medveda, šakala i drugih predatora.

Ovi psi u suštini su ovčarski, ali mogu da se čuvaju i kao kućni ljubimci. Pošto je u Srbiji još uvek mala potražnja za njima, Markovići ih prodaju u Belgiju, Italiju i Nemačku, a pregovaraju i sa Grcima. Stranci ih nalaze preko sajta ili Fejsbuk grupe.


- Prvo smo išli po izložbama, pa sam putem interneta stupio u kontakt sa odgajivačima, koji su ovu rasu prvi doneli kod nas. Prvo štene kupili smo u Zemunu. Potom smo stupili u kontakt sa drugim odgajivačima i doneli pse još bolje krvi i porekla, izvornije, poreklom iz Rusije i Novog Sibira. Njihov deda uvezen je direktno iz Rusije. To su psi legendarnog porekla, starih šampiona Rusije i Turkmenistana. Najbolji primerci potiču iz Turkmenistana, gde ih nazivaju turkmenski alabaj. Tamo idu za stadom, a selekcija je prirodna, jer se pari samo najsnažniji mužjak. Inače, ovi psi odlično podnose i vrućinu i hladnoću - priča za "Vesti"18-godišnji Dušan Marković, koji se najviše brine o psima i koji sam kaže da im je babica.


Markovići trenutno imaju dve ženke, Irišku i Lujku, i mužjaka Kurjaka, kome tepaju Žuća. Do sada su imali dva legla. U jednom je bilo šest, a u drugom, koje je već rasprodato po svetu, ukupno osam štenaca.

Dušan sa štencima

- Otac ovih pasa je iz Sokobanje, bio je sin jednog šampiona koji je osvojio sve specijalke kod nas i u inostranstvu. Tačnije, bio je prvi od 180 pasa. Taj šampion, deda štenaca, zvao se Afikajder Zafar. Njihovi roditelji su Iriška i Falko, mužjak iz Sokobanje. Deda po majci zove se B'kabur i potiče iz "Ruskog izvora", jedne od najjačih odgajivačnica kod nas - dodaje Dušan.


Ovaj zaljubljenik u azijate svoje pse vodi samo na specijalizovane izložbe za ruske rase, kavkaske ovčare, srednjoazijske ovčare i crvene ruske terijere, pošto ih ocenjuju nepristrasne sudije iz inostranstva za razliku od grupnih izložbi u Srbiji, gde se, prema Dušanovim rečima, često nameštaju pobede.

Vodio ih je na četiri-pet specijalnih izložbi i uvek je pobeđivao. Na najvećoj specijalki u Surčinu, Dušanovi psi osvojili su treće mesto. Dogodine idu na izložbu u Bugarsku. Markovići planiraju i da uvezu crno-belu ženku iz Ukrajine, kakva još ne postoji u Srbiji, da bi osvežili krv u svojoj uzgajivačnici.


- Od prodaje štenaca ne može da se živi, jer su veliki izdaci. Kada se tromesečno štene vakciniše protiv besnila, posle mesec dana mora se uradi analiza krvi i vidi da li je vakcina uspela. Košta i priprema za parenje, hormonske analize, kupiranje ušiju, hrana - napominje Dušan.

Golubovi sa zlatnim alkama: Stefan i Nenad Marković
 


Dušanov četiri godine stariji rođeni brat Stefan, student DIF-a, i njihov otac Nenad imaju drugačiji hobi. Oni su zaljubljenici u golubove. Njih dvojica se golubarstvom bave 10 do 15 godina, a pre šest godina, od kada se ovim hobijem bave aktivno, osnovali su udruženje golubara 741, čiji su članovi uglavnom rekovački golubari. Markovići uzgajaju srpske visokoletače i ćubaste golubove. Od kada se aktivno bave golubarstvom na skoro svim takmičenjima imaju vrhunske rezultate. Zbog toga imaju 150 golubova, što je, kažu, malo, ali im je bitan kvalitet, a ne kvantitet.


- Naši golubovi osvojili su prvo mesto za udruženje u kategoriji seniora i juniora, a osvajali smo i zlatne alke. Ove godine ostvarili smo dva dvocifrena rezultata, 11.30 za društvo, 11.35 za region, odnosno okrug. Brojka 11.35 znači da golub leti 11 i po sati jatom, celi dan leti, a najbolji letači dobijaju zlatne alke na kojima piše vreme leta. Od 100 takmičara drugi smo u okrugu, a prvo mesto izmaklo nam je za samo četiri minuta. U poslednje četiri godine imamo petnaestak rezultata, odnosno, u proseku, četiri rezultata godišnje - kaže Stefan.


Njegov i Dušanov otac Nenad dodaje da ima ljudi koji čuvaju po 1.000 i 2.000 golubova, ali nemaju rezultate. Da bi golub pobeđivao mora da ima posebne treninge, pripremu, ishranu, moraju da lete jatno, visoko, iznad kuće i da siđu na nju. Zbog ljubavi prema životinjama Markovići čuvaju i papagaje i ribice, a Nenadova supruga Olivera pomaže im u svemu...
 

Poljoprivrednici i pogrebnici

- Proizvodimo sveće, prodajemo pogrebnu opremu i transportujemo pokojnika iz inostranstva u zavičaj. Malo se bavimo i poljoprivredom, jer je za ove životinje potrebno dosta hrane, a imamo i vinograd i voćnjak - izjavio je Nenad za "Vesti".

 

Ilegalne borbe

Dušan Marković navodi da se azijati u Turkmenistanu koriste u borbama pasa, jer su kod njih legalne. Reč je o tradicionalnim borbama pasa u kojim oni dokazuju svoj karakter i hrabrost da stupe u kontakt sa drugim psima. Ostavljaju se samo najjači psi, oni koji su hteli da se bore, jer to ukazuje da će imati hrabrosti da se pobiju i sa vukovima. Iz priploda su izbacivani samo psi koji su kidisali na ljude.

Sreda 27.08.2014. 05:58
takvo će i braća saputnice da biraju - po prirodnoj selekciji - odvažne, vredne, ali i pametne, :D; sponzoruše nikako, :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online