Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 21.08.2014.
10:38
Đ. Janković - Vesti A

Zaboravljeni heroji I sv. rata (4): Na bojištu krvava đačka knjižica

Obeležavanje stogodišnjice od početka Velikog rata na svetlo dana iznelo je priče o nekim zaboravljenim junacima koji su pre jednog veka neustrašivo stali na branik otadžbine. Deo istorije koji je dugo potiskivan opet je otkriven i pokazuje kakvo je rodoljublje pre jednog veka vladalo u srpskom narodu, od seljaka do naučnika, kojima je zajednička bila želja da sačuvaju slobodu i nezavisnost otadžbine.

Stanislav - Staško Sondenmajer je najmlađi poginuli učesnik Cerske bitke

- Jedna od takvih priča jeste i sudbina Stanislava - Staška Sondenmajera, najmlađeg učesnika velike Cerske bitke koji je poginuo u tom slavnom boju - kaže Goran Vilić, istoričar iz lozničkog Muzeja Jadra.


Prema njegovim rečima, Stanislav je imao 17 godina kada je Austrougarska uputila ultimatum Srbiji i nedugo zatim krenula u napad otpočevši tako Prvi svetski rat, i odmah je hteo da se prijavi u srpsku vojsku.


- Stanislav je bio sin tada poznatog hirurga Romana Sondermajera, sanitetskog pukovnika, i Stanislave, rođene Đurić. Ugledavši se na stariju braću Tadiju i Vladisava, on je, iako je tada bio učenik šestog razreda Druge beogradske gimnazije, želeo da se prijavi u dobrovoljce, ali mu to otac nije dozvolio. Inače, dečakov stariji brat Tadija bio je poznati srpski pilot. Stanislav je pobegao od kuće i negde kod Šapca prijavio se u vojsku koja ga je prihvatila - kaže Vilić.

Poginula i majka

Porodica Sondermajer pretrpela je teške udarce u svega nekoliko dana. Staškova majka Stanislava (služila u sanitetu kao bolničarka) nije dočekala smrt sina-junaka izgubivši život dva dana pre njegove pogibije.

Kako je bio izuzetno mlad, određeno je da služi u pozadini, dalje od bojišta, ali dečaku to nije bilo dovoljno časno i preklinjao je da ga prebace u prve borbene redove. Njegova upornost urodila je plodom i prebačen je na front. Borbe na Ceru bile su strašne, Austrougari su nadirali ubijajući sve na svom krvavom putu, a srpska vojska pokušavala je da ih zaustavi u odsudnoj odbrani.


Nažalost, među onima koji su život dali u odbrani otadžbine našao se i mladi Stanislav samo nekoliko dana posle stupanja u vojsku. Tokom 18. avgusta, u vreme najžešćih borbi, dok je i nebo gorelo iznad Cera, a jeka topova i eksplozije nebrojenih granata tresli zemlju, Staško je poginuo kod Pocerskog Dobrića. Tako je postao najmlađi srpski borac koji je izgubio život u cerskoj operaciji.

Smrt malog junaka Trećeg konjičkog puka potresla je prekaljene ratnike, one koji su smrti u oči gledali u dva Balkanska rata i koji su se smrti već dosta nagledali.

Profesorov zapis

Vest o Staškovoj smrti uzdrmala je i njegovog profesora Miodraga Ibrovca koji je čuvši za stradanje zapisao: "Od srca žaljen, mlad, a tako slavan, mali junak Trećeg konjičkog puka, boravi večni san na polju časti."

O ovom hrabrom mladiću, pravom primeru iskrenog i velikog rodoljublja, danas se ne zna mnogo. Prema zapisima, bio je pripadnik Trećeg konjičkog puka, a poginuo je četiri-pet dana po stupanju u vojsku.


Njegovo telo žene mesta Bogosavac sahranile su u centru sela gde je kasnije podignut spomenik najmlađem heroju Cerske bitke. One su na bojištu pronašle palog dečaka u uniformi, a u njegovom džepu krvavu đačku knjižicu. Nedaleko od poginulog junaka pronađen je njegov dnevnik, umotan u okrvavljenu maramicu. U njemu je učenik-borac Staško opisivao događaje na frontu, svoje utiske o atmosferi koja je tih paklenih dana vladala na Ceru i oko njega, ali i svoja osećanja i duboku tugu zbog majčine smrti.
Da ga na poprištu slavne bitke nisu pronašle žena Bogosavca, o Staškovoj sudbini se možda ne bi nikad ni saznalo.

Zaboravljeni heroji I sv. rata:

1. Dečak koji je srušio tri cara
2. Devojački peškir spasao vojnika

3. Deca svezana za austrijski top

KRAJ

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.08.2014. 14:01
Ima mnogo takvih junaka koji su ostali nepoznati. Svima je bilo zajednicko da su im zemlja i narod bili vazniji od sopstvenog zivota. Ta vrlina izgleda izumire u Srbiji. Ne znam koliko bi porodica danas dalo zemlji svoj dug kao Sondermajerovi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online