Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.04.2015.
15:40
Tanjug A

FSS se konačno oglasio povodom haosa na derbiju

Fudbalski savez Srbije i Zajednica klubova Jelen Superlige najoštrije su osudili huligansko ponašanje, vandalske ispade i nemile scene koje su ugrozile bezbednost ogromne većine prisutnih navijača i odigravanje 148. večitog derbija između Crvene zvezde i Partizana.

Tanjug
Slike nasilja na Marakani koji su još jednom udarila šamar srpskog fudbalu

- Svesni smo da naše reči žaljenja i osude malo znače istinskim ljubiteljima fudbala i pravim navijačima, kako dva najuspešnija kluba, tako i svima ostalima. Iz Srbije je još jednom upućena veoma loša slika i prilika domaćeg fudbala u svetske okvire - ističe se u zajedničkom saopštenju FSS i Superlige. 

Kako se navodi, osnovni problem je u činjenici da se stvari ne rešavaju. 

- Svedoci smo brojnih problema koje smo imali u prošlosti - "slučaj Đenova", prekid utakmice protiv Albanije i nekoliko sličnih "večitih derbija". Zbog toga izražavamo strah da se ružne scene od subote opet ne ponove, jer prava i oštra reakcija izostaje. 

Iz FSS podsećaju da su posle Đenove i skorašnje utakmice protiv Albanije prosto vapili za pomoć kod nadležnih instanci. 

- Ispostavlja se da mi nismo u mogućnosti da organizujemo nijednu težu i značajniju utakmicu. Svima nama koji radimo u srpskom fudbalu to predstavlja veliki problem, koji sami ne možemo da rešimo. Priznajemo da vandalsko ponašanje prevazilazi okvire mogućih reakcija, opsega delovanja i kažnjavanja fudbalskih struktura. 

- Članovi Disciplinske komisije FŠ u četvrtak, 30. aprila, analiziraće sve prispele izveštaje i doneće adekvatne odluke i saopštiti kaznene disciplinske mere. Međutim, to sve postaje apsurdno. Zatvaranje stadiona i izricanje finansijskih mera neće iskoreniti uzroke problema koje viđamo u suviše dugom vremenskom periodu. Sve viđeno prevazilazi sportske okvire. 

FSS konstatuje da je očigledno kako "kažnjavanje klubova i njihovih uprava takođe nije dobar smer za ostvarenje pobede nad huliganima". 

- FK Crvena zvezda je ovaj put organizovala meč i svesni smo da su u okviru priprema i realizacije zadataka učinili sve Što su mogli, međutim, to očigledno nije dovoljno. 

Podseća se da je FSS u prvoj reakciji posle prekinute utakmice Srbija - Albanija apelovao, a da sada čini to još glasnije, na što hitniju - apsolutno momentalnu, organizaciju sastanka članova Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu. 

- Članovi ovog tela su najodgovorniji ljudi srpske države i društva - predsednik Vlade Republike Srbije, kao i niz drugih krucijalno važnih organa, predvođeni ministrima omladine i sporta, pravde i unutrašnjih poslova, kao i predsednik Vrhovnog kasacionog suda i republički javni tužiilac. Naravno, u njegov rad su uključeni i čelnici najvećih sportskih saveza, uključujući i FSS.

FSS smatra da je jedini model borbe na putu iskorenjivanja problema viđenih još jednom na subotnjem derbiju zajedničko delovanje i sinergija apsolutno svih nadležnih organa uključenih u proces - predstavnika policije, tužilaštva, sudova i fudbalske organizacije. Zajedno, planski i istrajno, do eliminacije zla i povrtka fudbala u sportske okvire. 

- Cilj i obaveza moraju da budu individualizacija krivaca. Ko je kriv, zbog čega je kriv i koja je kazna za takvo ponašanje. Obeležavanje krivaca i njihovo kažnjavanje u smeru eliminacije ostalih moraju da budu naš zajednički metod. Nažalost, fudbalske kazne propisane pravilnicima UEFA i FIFA, a primenjene u okviru FSS, kažnjavaće klubove i u krajnjoj meri igrače, a ne uzročnike problema. 

Na kraju, iz FSS poručuju da su sve fudbalske strukture na punom raspolaganju nadležnim državnim organima, znajući šta želimo da vidimo jednog dana - pune tribine, fer-plej ponašanje na terenu i van njega i kvalitetnu igru, svesni da na tom putu moramo da idemo korak po korak. Prvi, pravi i najvažniji, treba da usledi odmah. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online