Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.02.2018.
12:30
A. Šišić - Vesti A

Zatočena svetlost

Šta je jednostavno po mesečini, ujutru nikad nije! Zato pojedini ljudi na planeti vole da uz sebe u svakom trenutku imaju zarobljenu nebesku svetlost koja će im priteći u pomoć.

pixabay.com
Više od dragulja: Mesečev kamen

Mesečev kamen je jedan od najpoznatijih i najprodavanijih dragulja, pa nije čudno što ga okružuju brojne legende. Kad se pogleda, izgleda kao da svetlost pleše u njemu. Drevne legende s Istoka zato tvrde da je ovaj kamen dom magičnog duha koji igra na svetlu. Jedna od najpoznatijih priča kaže da su se u "u vremenu pre vremena" borili kralj demona Bali i bog Višnu.

Dobro je pobedilo zlo, a Višnu je razbio Balijevo telo na sitne delove. Oni koji su pali na Zemlju pretvorili su se u mnoštvo dragulja. Mesečev kamen je navodno iskra iz oka vladara nečastivih.
Tajne moći Mesečevog kamena koristio je i Ganeš, indijski bog s glavom slona. On je na čelu imo utisnut ovaj dragulj.

Veruje se da je tako imao moć da zaviri u budućnost. Mesečev kristal navodno može da otvori um onoga ko ga nosi i da mu podari vidovitost. Da bi čovek mogao da primi ovaj dar, mora u noći punog Meseca da stavi kamen u usta. Danas se u Indiji ovaj dragi kamen nikad ne prodaje osim ako nije postavljen na žutu tkaninu jer je za Indijce ova nijansa sveta.

Rimljani su takođe poštovali ovaj dragulj jer su smatrali da je sazdan od same mesečine, kao i da ih boginja lova i Meseca Dijana posmatra i čuva preko njega. I dok ovaj kamen vlada noću, Sunčev kristal je dragulj dana. Legende kažu da su ljudi, u strahu da će tama progutati zemlju, u prošlosti donosili žrtve bogu Sunca. Na početku vremena bog Sunca i bog Zemlje su se borili. 

Ukroćen vetar

Pojedinci smatraju da priroda u svakom trenutku komunicira sa čovekom. Samo on treba da nauči kako da je sluša. Elementi su snaga kojom priroda izražava moć na Zemlji. Oni se dele na Zemlju, Vatru, Vetar (Vazduh) i Vodu. Minerali i kamenje koje daruje imaju deliće njene moći. Hematit nosi snagu Zemlje, plavi kalcit "kontroliše" vetar , Sunčev kamen je oličenje vatre, a plavi aventurin simboliše vodu.

Vladar naše planete je pobednik. Kao simbol svog trijumfa napravio je poseban kamen i zatvorio svog protivnika u njemu. Onda je uništio ovaj zatvor, ostavljajući samo mrvice koje je bacio u vulkansku lavu. Bogovi vetra i vode su se borili protiv vulkana. Izvukli su blistave kamenčiće i oslobodili boga Sunca, koji se vratio na svoje pravo mesto na nebu.

Indijanska legenda kaže da je Sunčev poludragi kristal nastao tako što je velikog ratnika ranila strela. Njegova krv je kanula na tlo i kamenju dala crvenu boju i usput im udahnula njegov sveti duh i snagu.

Sunčev i Mesečev kamen su vezani poput jina i janga. U prošlosti su se često koristili u ritualima vezanim za letnji solsticij (najduži dan u godini). Bilo da su stajali na oltaru, ili je sveštenik nosio Sunčev dragulj a sveštenica Mesečev, oni su zajedno darovali neopisive moći i ravnotežu u prirodi.

Talisman za ponedeljak

Jedan od najpoznatijih mitova na azijskom kontinentu govori da najlepše Mesečevo kamenje plima izbacuje svake 21. godine. Ti darovi prirode imaju čudesna svojstva. Neki tvrde da su talismani koji se nose zimi, drugi da treba da budu uz vlasnika ponedeljkom. Ova amajlija, veruje se, pruža sreću i leči nesanicu. S vremena na vreme mora da se opere vodom i ostavi na mesečini kako bi se napunila svojom energijom.
 

Dar pomračenja

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi zbog čega, ali brojni spisi navode da Sunčev kamen treba da se nosi nedeljom. Drevni narodi su verovali da je nastao kad je deo Sunca pao na zemlju tokom potpunog pomračenja. I ovaj dragulj takođe treba da se očisti jednom mesečno i da se ostavi na Suncu tokom dana kako bi se napunio potrebnom energijom.




 

POVEZANE VESTI

ZVEZDE I MISTERIJE Kralj dragog kamenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online