Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.07.2010.
08:00
Tanjug A

Bogatije nacije nisu nužno i zdravije

Tvrdnja Larija Samersa, jednog od vodećih ekonomskih savetnika američkog predsednika Baraka Obame, da su bogatije nacije automatski i zdravije, nije nužno tačna, upozorio je tim sociologa sa britanskog Univerziteta Kembridž.

Ti stručnjaci su proučili podatke o 22 zemlje tokom gotovo pedesetogodišnjeg perioda, da bi proverili tačnost verovanja da se stimulisanjem privrednog rasta automatski poboljšava nivo javnog zdravlja, preneo je Rojters.

U svetlu ovih nalaza, jedan od autora istraživanja, dr Lari King ističe da bi svetski političari, centralne banke i međunarodne političke organizacije trebalo mnogo više da se bave smanjenjem siromaštva i nejednakosti, a ne samo time kako da se posle globalne finansijske krize obnovi visoka stopa ekonomskog rasta. U protivnom, mozda rizikuju znatan gubitak ljudskih života.

Pokazalo se da pomenuta tvrdnja ne važi za sve slučajeve, već se dešava da zdravlje neke nacije opada i u situaciji kad se nacionalni prihod povećava.


Greška je u tome što političari često imaju u vidu samo ekonomski rast, a zanemaruju individualni životni standard stanovnika, pre svega pitanje siromaštva i ekonomske nejednakosti.


Samers je privredni rast i unapređenje zdravlja stanovništva prvi put doveo u vezu u jednom izvestaju iz 1996. godine, a otad je to postala "formula vodilja" kako za ministre zdravlja mnogih zemalja, tako i za globalna finansijska tela čiji je zadatak podrška međunardnom razvoju.


Tim iz Kembridža je razmotrio efekte siromaštva i nejednakosti u 22 južnoameričke zemlje između 1960. i 2007. godine, analizirajući i odnos tri standardna pokazatelja javnog zdravlja - očekivanog životnog veka, stope mortaliteta dece i stope smrtnosti od tuberkuloze - s bruto domaćim proizvodom (BDP) po stanovniku, kao merilom privrednog rasta.


Pokazalo se da, u principu, svaki procenat rasta BDP-a dovodi do smanjenja smrtnosti novorođenčadi za 1,2 odsto i produžavanja očekivanog životnog veka za 22 dana.


Međutim, ako je uz rast BDP-a beleženo i povećanje nejednakosti u društvu, smrtnost novorođenčadi se smanjivala u manjoj meri (0,9 odsto na svaki procenat BDP-a više), dok se mortalitet tuberkuloznih bolesnika uopšte nije smanjivao, a očekivani životni vek se nije produžavao.


S druge strane, kada se nejednakost u društvu smanjivala, jedan procenat rasta BDP-a rezultirao je smanjenjem smrtnosti novorođenčadi za 1,5 odsto, smanjenjem stope smrtnosti od tuberkuloze za 1,8 odsto i produženjem očekivanog životnog veka za 51 dan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online