Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.06.2013.
14:44
Vestionline A

VITA: Prevencijom protiv zavisnosti od droga

Povremeno isticanje procena da u Srbiji trenutno ima oko 150.000 zavisnika od psihoaktivnih supstanci, među kojima i 24.000 heroinskih zavisnika, alarmira javnost. Sve se više govori o širenju bolesti zavisnosti, pa ipak, po iskustvu onih koji sa zavisnicma rade svakodnevno, reakcija društva nije blagovremena.

Lečenje treba na vreme početi: Bolnica VITA
 

Previše vremena prođe od početnog eksperimentisanja do početka lečenja, najčešće duže od 10-11 godina kaže Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti VITA u Novom Sadu, koja je jedina privatna ustanova u Vojvodini sa stacionarom:

- Još uvek je među pacijentima koji se javljaju na lečenje heroinska zavisnost dominantna, jer se heroin prepoznaje u našem društvu као "teška droga" sa ozbiljnim posledicama, ali u poslednje vreme upadljiv je porast zloupotrebe i drugih psihoaktivnih supstanci, pre svega marihuane, i posebno sintetičkih droga. Zbog zabluda da se radi o "lakim drogama", neprepoznavanja opasnosti i ozbiljnosti posledica, vrlo često se na ove vrste droga gleda blagonaklono i nedovoljno kritički. Droga je droga, i tu ne postoji garancija da povremeno uzimanje neće prerasti u sve učestalije i na kraju završiti sa bolesti zavisnosti.

Podatak da se dobna granica prvog konzumiranja narkotika pomera na dole, potvrđuje i Vlaisavljevićeva praksa:

- Dve trećine prvih kontakata dogode se u uzrastu od 13 do 18 godine. Škole i roditelji su u zabludi kad decu upozoravaju samo na „nepoznate ljude“, u stvari droga se prvi put načešće uzima od „poznanika“ iz škole, ulice, nekoga iz detetovog neposrednog okruženja. Dostupnost droge je postala najveći generator širenja zavisnosti, i to se neće lako promeniti, ali se prevencijom može postići da mladi dobijajući neophodne informacije, prepoznaju rizike i kažu "ne", ako im se droga ponudi.

Promene na mladom zavisniku, po rečima Vlaisavljevića, često su maskirane uobičajenim pubertetskim promenama, pa bi se i roditelji trebali informisati o narkomaniji kao riziku odrastanja, kako bi na valjan način zaštitili svoju decu. Ukoliko postoji sumnja da je dete imalo neko iskustvo sa narkoticima, najbolje je pravovremeno odreagovati i potražiti pomoć stručnjaka.

- Na kraju, ukoliko do problema narkomanije dođe, treba znati da ne postoje „brza rešenja” ili „čarobni štapići”. Lečenje je dugotrajan i zahtevan proces, ali sa izvesnim pozitivnim ishodom ukoliko se ispoštuju sva terapijska pravila.

Bolnica VITA raspolaže sa 10 bolničkih postelja, a osim bezbolne detoksikacije i psihofizičke stabilizacije, velika pažnja se posvećuje daljem održavanju postignutog stanja kao i resocijalizaciji pacijenta. Pacijent se terapijski prati dok kod je to njemu i njegovoj porodici potrebno, dok ne postigne održivu apstinenciju, bez straha od recidiva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online