Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.06.2012.
08:00
Večernje novosti A

Med i cimet zajedno leče

Med u kombinaciji sa cimetom dobar je u lečenju artritisa, bolesti srca, kao i za jačanje imunog sistema.

 Ko pije mešavinu meda i cimeta živeće duže
 

Da med ima lekovita svojstva ne osporava ni zvanična medicina. S obzirom na to da ne izaziva neželjene efekte, primenjuju ga u terapiji mnogih bolesti. Istraživanja zapadnih stručnjaka otišla su korak dalje i potvrdila veću delotvornost meda, ali kada je u kombinaciji sa cimetom. Stručnjaci su objavili listu bolesti gde su postignuti najbolji rezultati primenom ove terapije.


ARTRITIS
Zvanična istraživanja sa Univerziteta u Kopenhagenu pokazuju da tamošnji lekari masovno leče upale zglobova kombinacijom meda i cimeta. Od 200 pacijenata, koji su uzimali mešavinu od jedne kašičice meda i pola kašičice cimeta pre doručka, posle nedelju dana je njih 73 potpuno oslobođeno bola. A u trajanju od mesec dana, gotovo svi pacijenti koji nisu mogli da hodaju počeli su da se kreću bez bolova. Osobe koje boluju od artritisa mogu ujutru i uveče da uzimaju jednu šoljicu vruće vode, pomešanu sa dve kašičice meda i jednom kašičicom cimeta.

INFEKCIJA MOKRAĆNIH PUTEVA
Pije se čaša mlake vode u kojoj su razmućene dve kašičice cimeta i jedna kašičica meda, ujutru i uveče dok traje infekcija.


HOLESTEROL
Osobe koje imaju povišen holesterol trebalo bi odjednom da popiju četiri i po decilitra čaja po izboru, u kojem su umućene dve kašičice meda i tri kašičice cimeta.

Terapeuti tvrde da će posle dva časa, nivo holesterola u krvi da se snizi za deset odsto.

BOLESTI SRCA
Doručkuje se hleb namazan mešavinom meda i cimeta, na ovaj način se snižava holesterol i krvni pritisak, sprečava da dođe do infarkta. Osim toga, ravnomernije je disanje i jači su otkucaji srca. Stručnjaci u SAD i Kanadi tvrde da tako arterije i vene postaju prohodnije kod starijih osoba.


IMUNI SISTEM
Svakodnevna upotreba meda jača krv, pozitivno utiče na bela krvna zrnca, koja su važna u borbi sa bakterijama i virusima. Dokazano je da med sadrži velike količine različitih vitamina i gvožđa.


PROBLEMI SA PROBAVOM
Kombinacija meda i cimeta ublažava bolove u stomaku i smanjuje nadutost, pokazale su studije u Japanu i Indiji. Potrebno je pomešati dve kašičice meda sa kašičicom cimeta i uzimati neposredno pre jela. Redovnom upotrebom smanjuje se kiselina u želucu i poboljšava varenje.


PREHLADA I GRIP
Kada do toga dođe, trebalo bi jednom dnevno uzimati terapiju koja se sastoji od jedne kašičice mlakog meda i kašike cimeta. Ona pomaže da se oslobodite muka hroničnog kašlja, zapušenih sinusa i drugih simptoma prehlade, ali i gripa dok je u početnoj fazi.


ZA DUGOVEČNOST

Zbog šećera koje sadrži, med čuva snagu tela, tvrde stručnjaci. Takođe, održava kožu svežom i nežnom i usporava proces starenja. Ljudi srednjih godina koji redovno konzumiraju mešavinu meda i cimeta u jednakim delovima zdraviji su, pokretljiviji i elastičniji. Osobe koje tri do četiri puta dnevno piju čaj sa medom i cimetom duže žive. Lekoviti napitak se sprema tako što se četiri kašičice meda i kašičica cimeta pomešaju sa tri šoljice vode i prokuvaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online