Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
01:30
Vestionline A

Dva tipa ishrane koji smanjuju rizik od srčanih bolesti

Mediteranska ishrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu ili vegetarijanska obogaćena jajima i mlečnim proizvodima podjednako smanjuju rizike za srčane bolesti kao što su telesna težina i masno tkivo, pokazalo je italijansko istraživanje.

wikipedia.org/Rainer Zenz
 

Naučnici su nasumično podelili 107 gojaznih odraslih osoba u dve grupe, od kojih je jedna bila na vegetarijanskoj, a druga na mediteranskoj ishrani tri meseca, a zatim su sledeća tri meseca grupe zamenile ishranu. Na početku istraživanja svi ispitanici bili su svaštojedi, što znači da su jeli i životinje i biljke. 

Ispitanici nisu dobili određene ciljeve u pogledu gubitka težine, ali su dobijali redovne savete nutricionista u vezi sa time kako da smanje kalorijski unos, i unesu manje kalorija predloženim jelovnicima i obrocima. 

Bez obzira na tip ishrane, učesnicima se savetovalo da 50 do 55 odsto kalorija unesu u obliku ugljenih hidrata, 25 do 30 posto u obliku masnoća i 15 do 20 posto u obliku belančevina.  Ispitanici su, bez obzira na vrstu ishrane, izgubili podjednako na težini i masnom tkivu - oko dva kilograma, napisali su naučnici u radu objavljenom u časopisu Circulation. 

Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mlečnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL holesterola, dok je mediteranska bila povezana s većim smanjenjem triglicerida i pokazatelja upale. 

Svaka ishrana sama po sebi rezultirala je većim poboljšanjem zdravlja u smislu težine i drugih faktora rizika za srčane bolesti od tipične zapadne ishrane bogate crvenim mesom, skrobom, industrijski prerađenom hranom i zaslađenim napicima. 

Dosadašnja istraživanja nisu upoređivala vegetarijansku i mediteransku ishranu, kaže vodeći autor istraživanja Frančesko Sofi sa Univerziteta u Firenci i univerzitetske bolnice Kaređi. 

"Ovo je prva studija čiji je cilj upoređivanje dva tipa ishrane u istoj grupi ispitanika koji su svaštojedi", rekao je Sofi. 

Mediteranska ishrana sastoji se od mnogo voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i maslinovog ulja i nemasnih izvora belančevina poput piletine ili ribe. Vegetarijanci takođe jedu voće, povrće i integralne žitarice, kao i jaja i mlečne proizvode, ali izbegavaju živinu, crveno meso i ribu. 

U poređenju s ranijim navikama u ishrani, ispitanici iz obe grupe znatno su smanjili unos kalorija, kao i ukupnih masnoća i zasićenih masti. 

Na vegetarijanskoj ishrani značajnije je smanjen LDL holesterol tzv. loši holesterol koji se gomila na zidovima krvnih sudova i dovodi do stvaranja ugrušaka i začepljenja krvnih sudova. 

"To je očekivana pojava jer je izvor većine LDL-a meso", kaže Sofi. 

Veće smanjenje triglicerida ili masnih kiselina uz mediteransku ishranu takođe je očekivano, kaže Sofi, jer je poznato da kombinacija maslinovog ulja i složenih ugljenih hidrata u voću i povrću koji su osnova ove ishrane, smanjuje trigliceride.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online