Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 05.12.2010.
08:00
Večernje Novosti A

Probajte posne specijalitete

Pikantna salata od povrća, pečeni šaran, karfiol sa kestenom...

Pikantna salata od povrća

Za 4-6 osoba – za salatu: 2 krompira, 2 šargarepe, 2 korena paškanata, koren celera, 4-5 kiselih krastavčića srednje veličine, 100 g smrznutog graška i 150 g smrznutog kukuruza. Za majonez od krompira: 2 krompira srednje veličine, 2 kašike C senfa "pikant", 2 dl maslinovog ulja, 2 limuna, desetak kapi tople vode, so i biber.

Sveže povrće očistite, kuvajte u slanoj vodi dok ne omekša, ocedite i iseckajte na kockice. Smrznuto povrće kuvajte 5 minuta u posoljenoj, kipućoj vodi, ocedite i ostavite sa strane. Krastavčiće iseckajte na kockice i pomešajte sa ostalim povrćem. Posolite, pobiberite, dodajte malo ulja i limunov sok, sve promešajte i ostavite sa strane. Krompir za majonez skuvajte u ljusci, oljuštite, ispasirajte kao za pire, dodajte senf, istruganu limunovu koru, so, i sve zajedno miksajte kao običan majonez, postepeno dodajući ulje i po nekoliko kapi tople vode, dok ne dobijete homogenu masu sličnu majonezu.


Pečeni šaran

Za 6 osoba: veći šaran (oko 1,2 kg), 2-3 kašike brašna, limun, dva C lovorova lista, so, biber i ulje za pečenje. Za fil: 3 glavice luka, 1 dl ulja, kašičica mlevene paprike, 150 g suvih šljiva, 1 dunja, 1 jabuka, koren celera srednje veličine, kašika jabukovog sirćeta, 150 g pirea od paradajza, kašičica šećera i kašika peršuna.

Šarana posolite, uvaljajte u brašno i kratko propržite na vrelom uljau sa obe strane, pa položite u dublji uljem podmazan pleh, pospite zrnima bibera, odozgo poređajte kolutove limuna i listove lovora. Luk sitno iseckajte i kratko propržite na ulju. Jabuku, dunju i celer oljuštite, iseckajte na kockice i pomešajte sa izdinstanim lukom. Dodajte samlevenu papriku, kašiku C peršuna, sirće, paradajz pire i šećer, sipajte litar vode i kuvajte. Kada tečnost proključa kuvajte 10-15 minuta na umerenoj temperaturi. Ovom mešavinom prelijte šarana u plehu i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.


Karfiol sa kestenom

Za 4 osobe: 300 g karfiola, 300 g kestena, 2 dl sojinog mleka, kašika brašna, 2-3 kašike maslinovog ulja, pola glavice luka, pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića, pola veze peršumna, so i C biber.

Kestene zasecite oštrim nožem, prelijte vodom i kuvajte 45 minuta na umerenoj temperaturi. Ocedite, sačekajte da se ohlade, pažljivo oljuštite i ostavite sa strane. Luk sitno iseckajte i kratko izdinstajte na vrelom maslinovom ulju. U drugom tiganju zagrejte kašiku ulja, dodajte brašno, promešajte i postepeno sipajte sojino mleko, stalno mešajući da se ne stvore grudvice. Na kraju stavite so i C biber, promešajte i skinite s ringle. Ovako pripremljen bešamel sos sipajte u posudu, dodajte izdinstani luk, sitno iseckani peršun i muskatni orah, pa sve dobro promešajte.

Odvojte cvetiće karfiola i kuvajte ih 5 minuta u slanoj ključaloj vodi. Ocedite i zajedno sa ohlađenim kuvanim kestenima rasporedite u vatrostalnu činiju koju ste podmazali maslinovim uljem. Prelijte pripremljenim bešamel sosom, odozgo sipajte malo iseckanog peršuna i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Nedelja 05.12.2010. 23:09
Лепо лепо, хвала!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online