Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.12.2016.
04:30
Vestionline, b92.net A

Ovako se Beč priprema za novogodišnju noć

Bečka novogodišnja staza je preko 25 godina jedna od najvećih atrakcija glavnog grada Austrije. Poslednjeg dana u godini goste već od 14 časova očekuje atraktivan muzički i zabavni program na 11 lokacija u gradu.

Reuters
Atmosfera u Beču u vreme novogodišnjih praznika 

Široka muzička ponuda - hitovi poslednjih pet decenija, latino ritmovi, soul, fank, rokenrol, R&B, valcer, big bend, dečiji i porodični program - obuhvata veliki broj nastupa uživo kako muzičkih grupa tako i didžejeva. Gastronomsko iskustvo ne može da izostane, pa će mnogobrojni gastronomi na štandovima u centru grad nuditi punč, penušavo vino, gulaš, kobasice, krofne, carske mrvice i mnoge druge specijalitete. Svake godine 600.000 gostiju iz zemlje i inostranstva dočeka Novu godinu u Beču. 

Novogodišnji vašari su otvoreni od 27. do 31. decembra u Malerovoj ulici, na trgu Marije Terezije, na Mihaela trgu, ispred crkve Mariahilfer, u pešačkoj zoni Favoriten, ispred dvorca Šenbrun i na trgu Franca Jozefa. Sedam vašara sa 223 štanda u ponudi imaju punč, kuvano vino, šećernu vatu, potkovice, odžačare i mnoge druge suvenire za sreću u narednoj godini. Na štandovima se može kupiti i zabavna pirotehnika. 

Svake godine u danima pre i posle dočeka Nove godine pojačano se koristi pirotehnika što nepovoljno utiče na malu decu, starije sugrađane i na životinje. Pored buke koja se stvara korišćenjem pirotehnike, sagorevanje vatrometa i petardi oslobađa štetne gasove.

Zagađenje vazduha ne utiče nepovoljno samo na ljude, već i na okolinu. Neodgovorna upotreba nedozvoljene pirotehnike svake godine dovodi do povreda, a u većini slučajeva su u pitanju deca i omladina. 

Policija svake godine dobija instrukcije o pojačanom nadgledanju i kontrolisanju korišćenja pirotehnike. Njihova upotreba je zabranjena u blizini crkava, bolnica, domova za decu i stare i zooloških vrtova. U stambenim naseljima i u blizini većih grupa ljudi nije dozvoljena upotreba petardi, raketa, fontana, topova, prskalica i vatrenih točkova. Kazne za kršenje propisa iznose do 3.600 evra. 

U novogodišnjoj noći će se 2.000 zaposlenih gradskog saobraćajnog preduzeća pobrinuti da Bečlije i svi gosti u gradu brzo i bez stresa stignu na svoja odredišta. Sve metro linije voziće u intervalu od 7,5 minuta sve do 3 sata ujutro 1. januara 2017. godine, a posle 3 sata u uobičajenim intervalima noćnog saobraćaja od 15 minuta. Mnoge dnevne tramvajske i autobuske linije će raditi zajedno sa noćnim linijama. 

U ponoć će se dolazak 2017. godine obeležiti vatrometom na Univerzitetskom ringu kod skupštine grada uz zvuke valcera "na lepom plavom Dunavu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online