Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.12.2015.
04:30
lepotaizdravlje.rs A

Beogradska šuma usred Istanbula

Znate sigurno da Beograđani od gradske gužve beže na Košutnjak. A da li ste znali da u Istanbulu postoji slična "oaza mira" čije je ime “Belgrad Ormani” iliti Beogradska šuma?

Instagram/pepperpaste
Beogradska šuma predstavlja pravu oazu za opuštanje

Beogradska šuma (Belgrad Ormani) u najmnogoljudnijem turskom gradu Istanbulu danas je odmaralište i prelep prirodni park, a u doba Vizantije i Osmanskog carstva je bila najveće izvorište pitke vode za stanovnike tog regiona.

Reč je o nekoliko hektara uređene šumske površine koja na istoku graniči sa Bosforom, a na severu sa Crnim morem. Od centra Istanbula udaljena je samo nekoliko kilometara i najbliže je šumsko područje te metropole. To Beogradsku šumu čini najpristupačnijim rekreacionim parkom u tom regionu.

Bogata flora i fauna i klimatske pogodnosti koje Beogradska šuma poseduje čini je prirodnom oazom za beg ljubitelja prirode iz gradske vreve Istanbula, grada na dva kontinenta.

U danima jeseni taj prostor nudi neke od najlepših šarenih pejzaža koji privlače pažnju domaćih i stranih posetilaca. Unutar parka se nalaze uređene staze za šetnju, vožnju biciklima i takozvane ofroad staze. Ne manjka ni prostora za odmor i igru najmlađih posetilaca, piše Anadolija.

Park je ime dobio po naselju u kojem su nastanjeni Beograđani koji su u Istanbul došli nakon balkanskih pohoda sultana Sulejmana.

Priča o Beogradskoj šumi i njenim imenom nas vraća u daleku 1521. godinu. U vreme pošto je pao do tad neosvoji beli grad – Beograd, piše tt-group.net.

Osvajač, niko drugi do mlađani Sulejman II Zakonodavac. Imao je tad 26 godina i bio je ponosan na svoj prvi pohod. Beograd je pao 28. avgusta 1521.

Beograd tada nije bio srpski, ali su ga Srbi branili. Prema spisima koji ukazuju da je tamo bilo Srba stoji i jedan koji tvrdi da je iseljavanje Srba i Beograda počelo po osvajanju, negde oko 10. septembra. Prema dozvoli sultana, oni su sa sobom poneli i svoje svetinje: mošti Svete Petke, ikonu Bogorodice i mošti carice Teofane. Navodno, broj raseljenih Srba nije bio mali. Tadašnji patrijarh je te svetinje otkupio od njih, pošto je sultan zapretio da će ih uništiti.

Legenda koja se prepričava u Turskoj i nije baš legenda, jer ima svoje istorijske izvore je da je Sulejman doveo Srbe u Istanbul da bi mu održavali vizantijski vodovod koji je grad snabdevao pijaćom vodom iz Beogradske šume koja se u to vreme nije tako zvala. To je učinio, jer je u Beogradu video sličan sistem koji je radio bez greške.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online