Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.11.2011.
08:00
Smedia A

Vikend u Drakulinom rodnom kraju

Na pomen Transilvanije prvo se pomisli na slavnog vampira, ali ova čudnovata zemlja ima i druge znamenitosti koje bi trebalo videti.

Dvorac Vran - Nekada dom grofa Vlada Cepeša 
 

Obilazak Transilvanije višestruko je dobar izbor za produženi vikend: Rumunija je blizu, a cena je pristupačna.

Transilvanija, što u prevodu znači "zemlja iza šuma", okružena Karpatima, najinteresantniji je i najznačajniji deo Rumunije. To je kolevka rumunske nacije i kulture. Čovek koji je inspirisao engleskog pisca Brema Stokera da napiše roman o vampiru zvanom Drakula rođen je 1431. kao vojvoda od Valahije i grof od Transilvanije - Vlad III Cepeš. Istorijski je upamćen kao veliki borac za nezavisnost od Turaka, nemilosrdan prema podanicima.

Legenda o vampiru duboko se ukorenila u regionu. Pa iako se lokalno stanovništvo hvata za glavu pri spomenu Drakule, on je nesumnjivo najisplativiji transilvanijski brend. I iako je ta sredina stvarno tajnovita i čudnovata, da ne kažemo "vampirska", brojne druge znamenitosti učiniće da ubrzo po dolasku potpuno zaboravite na njega, piše Press.

Upoznavanje s Transilvanijom ipak počinje u njegovom rodnom gradu Sigošoari.
Reč je o najočuvanijiem srednjovekovnom gradu u Rumuniji, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Osnovali su ga Sasi 1191. godine. Srednjovekovno jezgro grada, izgrađeno na jednom brežuljku, predstavlja pravi biser saske arhitekture. Simbol grada je Kula sa satom, podignuta 1556, u kojoj, od 1899. postoji interesantan istorijski muzej.

MANASTIR SNAGOV
Trebalo bi videti i Drakulinu rodnu kuću i kuću sa jelenom (15. vek), Venecijansku kuću (16. vek), dominikansku crkvu (13. vek), kulu kovača, kulu čizmara, kulu krojača, pokrivene stepenice (17. vek) koje vode do najvišeg dela grada gde se nalaze škola, crkvu (Biserica din Deal - "crkva na brdu", 14. vek), kulu užara i ostatke kule zlatara. Zbog svog kulturno - istorijskog značaja, Sigišoara nosi epitet "perla Transilvanije".
Brašov je centar jugoistočne Transilvanije i jedan od najlepših gradova Rumunije. Srce regije, odlična je baza za obilazak okoline, a njegovu srednjovekovnu slavu čuva istorijski centar okružen kamenim zidovima i nešto dalje barokne građevine i uređene aleje.

MANASTIR SINAJ
U Brašovu se nalazi najveća gotska crkva na putu od Beča do Carigrada, poznata kao Crna crkva.

Konačno... zamak Bran. Ovo mistično gotsko zdanje iz 14. veka celokupnom svojom atmosferom asocira na Drakulu. U njemu je Vlad Cepeš bio zatvoren i tu je i umro. Iako je u 60 metara visokom zdanju proveo najmanje vremena, Bran je nekako stekao epitet "vampirskog zamka". U 20. veku postao je kraljevska rezidencija u kojoj je, kaže priča, negde u srebrnoj kutiji skriveno srce rumunske kraljice Marije.
Sledeća stanica je dvorac Peleš - neorenesansni dvorac u idiličnom krajoliku koji je podigao kralj Karol I Rumunski i u njemu ugostio austrijskog cara Franju Josifa. Peleš je jedan od najlepših kraljevskih dvoraca u Evropi. Sledi obilazak manastira Sinaja iz 12. veka.

ZAMAK POENARI
U Transilvaniji treba videti i Poenari. Ovaj zamak na litici Vlad je obnovio i neko vreme smatrao svojim domom. Prema legendi, njegova prva žena se ubila skočivši sa kule za vreme otomanske opsade 1462. da ne bi bila zarobljena. Da bi se došlo do njegovih ostataka, mora se popeti uz 1.462 stepenika.

Krajnja tačka i cilj putovanja je jezero Snagov i istoimeni manastir i Drakulin grob. Vlad Cepeš je ubijen 1476. godine, njegovu glavu Turci su odneli u Carigrad, a telo je spaljeno i sahranjeno u manastiru Snagov. Kada su tridesetih godina prošlog veka arheolozi vršili iskopavanja, pronađene su samo konjske kosti. I gde li je sad grof Drakula?

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online