Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.04.2016.
01:30
Vestionline A

Izbegnite nadutost stomaka: Namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako želite vitak struk

Nadutost u stomaku podstaknuta je nedovoljno sažvakanom hranom, ali i preteranom upotrebom namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljene hidrate.

instagram.com
Treba se potruditi za vitak struk

Nadutost u stomaku podstaknuta je nedovoljno sažvakanom hranom, ali i preteranom upotrebom namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljene hidrate. Određeni začini i biljke poput anisa, đumbira, mente i majčine dušice umiriće creva i smanjiti nadutost. 

Takođe, iako su neke namirnice dobre po naše zdravlje, one nisu najbolji odabir za vaš struk, jer loše utiču na probavni sstem i mogu izazvati nadutost. Stoga, ako želite da smanjite nadutost stomaka, izbegavajte sledeće namirnice… 

Evo koje namirnice bi trebalo da izbegavate, jer mogu izazvati nadutost: 

Loši ugljeni hidrati 

Hrana bogata lošim ugljenim hidratima može da poremeti crevnu floru, te da izazove upale. Namirnice koje sadrže najviše takvih ugljenih hidrata su hleb i peciva, keks, beli pirinač, testenina i žitarice.  Ipak, ugljeni hidrati nisu potpuno zabranjeni. Poenta je da unosite grickalice koje sadrže kombinaciju ugljenih hidrata, zdravih masti i proteina, a one će vas kao takve držati duže sitim. Umesto namirnica bogatih ugljenim hidratima radije birajte visoko proteinske hrane kao što su grčki jogurt, losos i tofu sir. 

Zamrznuti obroci 

Da bi osigurali da će sveži sastojci ostati dugo takvi u vašem zamrzivaču, proizvođači hrane često dodaju dosta natrijuma u zamrznute obroke. Ovo je po vaš organizam loše jer natrijum uzrokuje zadržavanje vode, što može izazvati nadutost koja vam nimalo neće pomoći u gubljenju kilograma jer nećete imati realan uvid u pravo stanje vaše kilaže. 

Beli luk i vlaknaste namirnice 

Određena vlakna naše telo ne može da svari u potpunosti, kao što je fruktan, te stoga namirnice koje ga sadrže mogu izazvati nadutost, naročito ako ih konzumiramo u prevelikim količinama. Namirnice koje sadrže fruktan su: pšenica, ječam, beli luk, mahunarke (pasulj i soja), jezgrasti plodovi (naročito pistaći i indijski orah), te se trudite da ih jedete u ograničenim količinama kako biste smanjili nadutost stomaka. 
 

Začini koji izazivaju nadutost 

Unošenje previše slane i začinjene hrane uzrokuje efekat sakupljanja tečnosti u telu koje kao posledicu ima osećaj tromosti i nadutosti. Pre svega, trebalo bi da izbegavate crni biber, oraščić, čili u prahu, paradajz sos, sirće, senf, luk i kečap koji izazivaju povećanje stomačne kiseline, što izaziva smetnje u varenju. 

Umesto ovih začina, koristite one koji nemaju toliko jako i pogubno dejstvo na probavni sistem, kao što su: kurkuma, đumbir, cimet i nana. Takođe, kupujte hleb, žitarice, konzervisano i zamrznuto povrće, buter i razne namaze, sosove, turšije i supe s niskim sadržajem soli.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.04.2016. 20:44
"....... Nadutost u stomaku podstaknuta je nedovoljno sažvakanom hranom, ali i preteranom upotrebom namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljene hidrate......" _____ О надутости стомака а слика цуре са надутом гу**зицом......???
Nedelja 10.04.2016. 20:44
"....... Nadutost u stomaku podstaknuta je nedovoljno sažvakanom hranom, ali i preteranom upotrebom namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljene hidrate......" _____ О надутости стомака а слика цуре са надутом гу**зицом......???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online