Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.05.2015.
05:30
24sata.rs A

Ovo je jedna od najpopularnijih dijeta na svetu, a može biti opasna po život

Jedna od najpopularnijih dijeta, kako u svetu tako i kod nas, već godinama je ona koju je osmislio doktor Robert Atkins. Plan ishrane, koji je po njemu i dobio ime, podrazumeva potpuno isključivanje ugljenih hidrata, što može da predstavlja veliki problem za organizam, pa čak da dovede i do ozbiljih zdravstvenih smetnji, ističe nutricionista Ankica Simić.

Reuters
Važno je shvatiti da su za ljudski organizam potrebni i ugljeni hidrati i proteini

- Atkinsonova dijeta se bazira na dominantnom unosu proteina, isključivo animalnog porekla (jer su biljne namirnice koje sadrže proteine obično bogate i ugljenim hidratima dok životinjske namirnice nisu), bez unosa ugljenih hidrata, odnosno sa njihovim velikim ograničenjem. Problem je što ugljeni hidrati u normalnom metabolizmu predstavljaju dominantan izvor energije - objašnjava doktorka.

Generalno, ovoj dijeti se najčešće okreću ljudi koji vole meso, budući da možete da ga jedete za sve obroke. U početku se ugljeni hidrati svih oblika u potpunosti isključuju, a kasnije se polako dodaju, ali samo neki i u veoma ograničenim količinama.

Već dugo se priča o tome kako ovakav način ishrane na duge staze može da ostavi ozbiljne posledice, ali je sada jedna američka studija pokazala da Atkinsonova dijeta negativno utiče na gotovo sve u organizmu - od bubrega do srca. Naš stručnjak objašnjava zašto je to tako.

- Krajnji proizvod metabolizma ugljenih hidrata su ugljen dioksid i voda, proteina su urea i kreatinin koji se izlučuju u bubrezima putem mokraće, a masti razlaganjem daju keto tela koja su izrazito kisela i u nedostatku ugljenih hidrata ne mogu se razložiti već zakiseljavaju krv, dovode do ketoacidoze i u višku se izlučuju urinom - objašnjava Simić.

Međutim, kada nemamo ugljenih hidrata, telo je prinuđeno da koristi masti kao izvor energije, što dovodi do ketoacidoze tela, s ozbirom da proteini nisu dominantan izvor energije.

- Kada su oba na raspolaganju telo će prvo koristiti masti. Ovo dovodi do mršavljenja, ali može dovesti i do ketoacidoze - upozorava nutricionista. Ketoacidoza je vrlo opasno stanje koje odlikuje nenormalno visoka koncentracija ketona. Ovo stanje može dovesti do zakiseljavanja krvi i može biti smrtonosno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online