Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.01.2015.
04:30
KoDren A

Lavanda za lepotu i spokojstvo

Prema legendi, kada je Adama i Evu Bog isterao iz Raja, dao im je dve biljke: ruzmarin - da ih ojača da bi prebrodili nevolje zemaljskog života i lavandu - da im donese malo mira i slasti na Zemlji.

Reuters/V.F.
Lavanda ima višestruko pozitivno dejstvo
 

Lavandu su odvajkada koristili mnogi narodi. Verovalo se da ona čuva mladost i lepotu, smanjuje agresiju, umanjuje zavist i ljubomoru, podstiče ljubav i ljubavno zadovoljstvo i donosi mirne snove. Pronadjena je i u Tutankamonovoj grobnici i, posle 3000 godina - još uvek je mirisala.

Njeno latinsko ime potiše od latinske reči "lavare" što znači: prati. Stari Rimljani su je dodavali u vodu za kupanje i pranje. Danas znamo da za to ima i naučnog opravdanja: lavanda je antiseptik. Verovalo se da lavanda pere i telo i duh.

Kažu da su osobe koje vole parfeme sa lavandom odmerenog karaktera i da uživaju u čistoći.

Upotreba čaja od lavande korisna je kod nervne iscrpljenosti, glavobolje, migrene, nervoze, uznemirenosti, nesanice i depresije. Blag je sedativ, dobra je protiv grčeva i bolova u mišićima i zglobovima.

Najčešće se upotrebljava za lečenje organa za varenje, srčanih oboljenja, hipertenzije, bronhalne astme, reumatizma, anksioznosti, nesanice, glavobolje i vrtoglavice. Lavanda umiruje zeludac, ublažava nadimanje stomaka, podstiče mokrenje i menstrualno krvarenje, blagotvorno deluje na nervni sistem, suzbija infekciju kože i sluzokože, ubrzava regeneraciju ćelija, umiruje kašalj, otklanja neprijatan zadah iz usta.

Čaj od lavande preporučuje se za podsticanje varenja, smirivanje želuca, protiv nadimanja i gasova. Osim toga upotrebljava se za ispiranje i dezinfekciju rana na koži i sluzokoži. Čaj od lavande priprema se tako što se jedna mala kašika lavandinih cvetova prelije sa 2,5 dl ključale vode i nakon 10-tak minuta procedi. Pije se topao a ukoliko se koristi za ispiranje ostaviti ga da se prohladi.

Eterično ulje lavande je odličan prirodni lek za lečenje opekotina, protiv uboda insekata a izuzetno povoljno deluje na nervni sistem. Nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuku dobro će doći za otklanjanje stresa i ublažavanje nesanice. Ima jako antiseptičko dejstvo pa čini odličnu zamenu za jod ili alkohol u slučaju povreda. Čak deluje i kao blagi anestetik.

Zbog jakog i prijatnog mirisa lavandino ulje tradicionalno se koristi u kozmetici za pripremu parfema, sapuna, kupki. Pošto podstiče regeneraciju tkiva predstavlja idealan sastojak za proizvodnju raznih krema za negu lica i tela. Osim toga korisno je za tretiranje akni, psorijaze, ekcema i sličnih promena na koži.

Ulje lavande često se upotrebljava i za masažu jer opušta mišiće a na taj način može otkloniti i glavobolju kojoj je osnovni uzrok napetost. Ovakva masaža takodje ublažava reumatske bolove.

Lavanda je visoko cenjena biljka u aromaterapiji, prvenstveno zbog toga što čini da se duh uskladi, umiri i postigne ravnoteža uma. Da bi se otklonila napetost izazvana svakodnevnim obavezama korisno je dodati nekoliko kapi ulja lavande u vodenu kupku, na kraju dana u večernjim satima.

Na kraju, treba znati da je lavanda i dobar insekticid. Ukoliko se nakaplje u ormarima sa odecom pruža efektivnu zaštitu od moljaca.

Napomena: Osobe koje boluju od dijabetesa, trudnice i dojilje ipak trebaju biti posebno oprezne kada je upotreba lavande u pitanju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online