Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.03.2018.
05:30
D. Petrović - Vesti A

Nezaustavljiva Drumska Strela

Pod parolom "Glavni u gradu" od 22. do 28. marta pod kupolama Beogradskog sajma biće održan "BG Car Show". I ove godine na jednom od štandova biće izložena bela formula sa crvenim i plavim detaljima, i natpisom "UNI BELGRADE". To je Drumska Strela, bolid koji svake godine prave studenti Beogradskog univerziteta.

Privatna arhiva
Entuzijasti: Tim koji je nastupao prošle godine u Nemačkoj

Grupa mladih entuzijasta znanje stečeno u klupi primenjuje u pravljenju jedinog srpskog bolida. Vozilo izrađuje srpski Formula Student tim, koji je od 2010. predstavljao Srbiju i Univerzitet u Beogradu na 15 velikih evropskih takmičenja. Tim broji pedeset studenata sa osam fakulteta, svi dišu kako jedan a Drumska Strela se ne zaustavlja i ove godine će učestvovati na nekoliko prestižnih trka.

- Predstavljanje formule na Beogradskom sajmu automobila je promocija našeg projekta, ali i prilika da podignemo svest o tome koliko je takmičenje kao što je Formula Student bitno za kvalitetno obrazovanje i uspešnu buduću karijeru studenata. Takmičenja se održavaju širom sveta, a postoji više od 600 univerzitetskih timova, koji samostalno prave trkačka vozila. Srbija je, mogu sa ponosom da kažem, među najboljima - rekla je za "Vesti" Miljana Stojanović, vođa tima Drumska Strela za sezonu 2018.

Testiranje na stazi

Najbolja provera prototipa trkačkog vozila kao što je ovo je na trkačkoj stazi.
- Testiranja su pokazala da se novo vozilo bolje ponaša u krivinama, bolje se s njim upravlja i ima električnu kontrolu proklizavanja. Ovo je ujedno i trening za dinamičke discipline na takmičenju. Vozači vežbaju da voze ubrzanje, osmice, sprint trku i trku izdržljivosti. Za podešavanje konfiguracije staze koristimo čunjeve koje smo prošle godine postavili na parkingu Beogradskog sajma i tamo vežbali - kaže Vukan Babić, koordinator tima za šasiju i oslanjanje i vozač tima Drumska Strela.

Za ponos: Srpski trkački auto "Uni Belgrade"

Od 2010. godine, kada je zaživeo ovaj projekat, napravljeno je šest vozila, a studenti već mesecima marljivo rade na projektovanju i izradi novog vozila sa kojim će se takmičiti ove godine. Lane, srpski tim se po prvi put kvalifikovao na najprestižnije takmičenje na svetu Formula Student Germandž, koje okuplja najbolje timove iz celog sveta.

- Svako takmičenje za nas je prilika da napredujemo i kroz nove ideje poboljšamo vozilo. Bolid se pravi u skladu sa pravilima koje propisuju organizatori takmičenja, i ove godine uneli smo dosta novina koje će se videti u maju kada budemo predstavili našu sedmu formulu - ističe Miljana.

Peh u Italiji

Ponekad testiranja nisu dovoljna da upozore na moguće probleme.
- U Italiji smo prošle godine uspešno startovali i osvojili rekordan broj poena, ali desio nam se otkaz motora pred najvažniju disciplinu - trku izdržljivosti. Delovi koje kupujemo umeju da budu limitirajući faktor, a naš budžet je dosta ograničen. Uglavnom takve delove koristimo po nekoliko sezona jer ne možemo da kupimo nove. Zbog toga ćemo ove godine izdvojimo više vremena za testiranje kako ništa ne bi moglo da nas iznenadi na takmičenju - kaže Vukan.

Ovakav projekat nije jeftin, pa iako imaju podršku resornog ministarstva, fakulteta i sponzorskih firmi koje doniraju novac, materijal ili delove, budžet srpskih studenta je tek desetina novca kojim raspolažu, recimo, timovi iz Nemačke. Mladi stručnjaci se ne žale već se trude da nedostatak para nadomeste entuzijazmom, pameću i inovacijama, mada bi im još koji evro dobro došao. Osim troškova izrade vozila sami finasiraju odlazak na takmičenja, plaćaju prevoz, kamp, hranu...

Izazovi

Ove godine, srpska Drumska Strela takmičiće se u Italiji i Češkoj. Prvo takmičenje je već 11. jula na stazi u blizini grada Varano de Melegari. Dosadašnji uspesi su impozantni od Italije, Češke i Mađarske, preko Red Bull Ring-a
u Austriji, sve do staze Formule 1 u Hokenhajmu u Nemačkoj i Silverstona u Velikoj Britaniji gde je Drumska Strela osvojila treće mesto za idejni projekat, a bili su i trećeplasirani za idejni projekat elektro vozila. Nova takmičenja biće još jedna prilika da ovi mladi ljudi pokažu i dokažu šta umeju i da su sposobni za vrhunske rezultate.

- Ulažemo znanje ali i svaki slobodan trenutak. Dešava se da radimo po ceo dan, nije neobično da neko prespava u radionici u vrećama za spavanje kako bi se ujutru nastavilo sa radom. Požrtvovanost, timski duh i dobra atmosfera nas podstiču da pružimo sve od sebe kako bismo ostvarili zajednički cilj. Sve neprospavane noći i propušteni izlasci se zaborave kada vozilo prvi put izađe na stazu, kada vidite šta ste zajedno napravili sopstvenim rukama - zaključuje Miljana Stojanović.

Kako se pravi trkačko vozilo?

Izrada vozila traje oko devet meseci i potrebno je puno rada i odricanja kako bi ideja sa papira postala stvarnost. Nakon što samostalno isprojektuju vozilo, studenti izrađuju i sklapaju delove. Kupuju samo ono što ne mogu sami da naprave kao što je motor, pneumatici, amortizeri... Sve ostalo je delo njihovih ruku i pameti koja im ne manjka.
- Za izradu pojedinih delova imamo pomoć firmi za mašinsku obradu, dok sklapanje radimo potpuno samostalno. Delove poput oplate, aero paketa, volana i sedišta pravimo sami od karbonskih vlakana koja se koriste u Formuli 1. Prošle godine smo počeli da pravimo delove od plastike na 3D štampaču. Šasiju zavarujemo sami, kao i sve delove oslanjanja, pa osim inženjerskih, organizacionih i dizajnerskih sposobnosti moramo da steknemo i majstorske veštine. Vozilo je proizvod timskog rada, ali i provera našeg znanja kao inženjera kada praktično napravite ono što ste isprojektovali - objašnjava Branko Miličić, vođa projekta za sezonu 2018.
- Osim što je brzo, pa sto kilometara razvije za samo četiri sekunde, vozilo mora da bude i bezbedno, jer na stazi postiže 140 kilometara na čas. Na takmičenjima voze članovi tima, a naša formula je iz godine u godinu sve modernije, boljeg dizajna, manje mase i unapređenih karakteristika. Najbolje ocenjen sistem na vozilu je aero paket koji je pohvaljen od strane sudija iz raznih velikih automobilskih kompanija, i jednog inženjera iz tima Formule 1 - dodaje Miličić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online