Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.01.2018.
04:30
Vestionline, mondo rs A

Tablice i tehnički pregledi i dalje po starom

Letos su ukinute registracione tablice sa slovima Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W, odnosno nove se više ne izdaju s tim slovima.

EPA/Boris Roessler
Tehnički pregledi po starom

Međutim, postojeće tablice s "problematičnim" slovima važiće do isteka roka za zamenu saobraćajne dozvole čiji je datum važenja istaknut na njenoj poleđini.

Ostalo je jedino "strano" slovo X.

Inače, pomenuta slova su se našla na novim tablicama, kako bi se povećao broj mogućih kombinacija. A sve je moglo biti izbegnuto da je zakonodavac propisao, umesto tri, četiri cifre što su u međuvremenu dobila vozila u Beogradu. Na taj način BG tablice su dobile 4,8 miliona kombinacija u odnosu na manje od milion, koliko imaju one s tri broja.

Promena tablica i saobraćajne dozvole iznosi oko 3.500 dinara. Nove registarske tablice za putničko vozilo koštaju 2.190 dinara, a nova saobraćajna dozvola 1.314 dinara.

Tehnički pregled - bez promena

Tehnički pregled zasada ostaje po starom sistemu jer novi Pravilnik nije usvojen. Čeka se da skupština usvoji izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije.

Najbitnije izmene ZOBS-a

"Jedva čekamo da se uvede red u ovu oblast", rekli su u jednom od udruženja tehničkih pregleda Srbije. "Dosta je onih koji love u mutnom, a zbog nelojalne konkurencijemnoga preduzeća posluju na granici rentabilnosti."

Očekuje se da tehnički pregled vozila kao jedan od bitnijih faktora bezbednosti saobraćajapretrpi velike izmene koje bi doprinele da na puteve Srbije može da izađe samo tehnički potpuno ispravno i bezbedno vozilo.

Predlog je da vozila starija od 15 godina dva puta godišnje moraju da prođu liniju tehničkog pregleda, a da će nova vozila biti kontrolisana posle dve godine. Mnogo se očekuje od uvođenja centralnog informacionog sistema koji će povezivati linije tehničkih pregleda sa MUP i Agencijom za bezbednost saobraćaja Srbije.

Pored sistema za video-nadzor, trebalo bi da se uvedu licence za kontrolore, kao i seminari unapređenja znanja. Jedan od predloga je i da se radne mašine kao i traktori registruju trajno sa obavezom da periodično imaju obavezu tehničkog pregleda.

Cene tehničkih pregleda u Srbiji koje se sada kreću od 800 dinara pa naviše za putnička vozila, po predlogu Zakona u budućnosti bi trebalo da određuje Vlada Srbije.

"Predloženo je da Vlada određuje najvišu cenu iako mi smatramo da bi morala da propiše najnižu cenu da bi se upravo sprečilo da nesavesni vlasnici, stimulisani procentom koje dobijaju od osiguravajućih kuća ponovo otaljavaju posao", stav je pojedinih udruženja tehničkih pregleda Srbije.

Uz kupovinu obaveznog osiguranja, pojedine osiguravajuće kuće nude i besplatan tehnički pregled.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online