Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.11.2016.
05:30
Vestionline A

Ovo obavezno morate da znate ako želite da vozite auto zimi

Bliži se decembar, kada nas konačno očekuju i pravi zimski uslovi za vožnju. Da li ste spremni?

pixabay.com
U zimskim uslovima važe malo drugačija pravila vožnje

Ako su vas poslednjih dana zavarale gotovo prolećne temperature vazduha, treba da znate da meteorolozi za naredni period najavljuju zahlađenje i mrazeve.

U nameri da poveća bezbednost u drumskom saobraćaju tokom predstojeće zime, Goodyear je pripremio nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da lakše pregurate ovo godišnje doba na putu:

1. Posebnu pažnju poklonite pneumaticima.
U zimskim uslovima je optimalno prianjanje od ključne važnosti za bezbednu vožnju, zato se potrudite da vaše vozilo bude opremljeno odgovarajućim zimskim gumama sa dovoljno dubokim gazećim slojem. Zakon propisuje da dubina gazećeg sloja mora biti najmanje 4 milimetra, a treba da je izmerite kako na unutrašnjem tako i na spoljašnjem rubu gazećeg sloja. Takođe, posvetite pažnju i pritisku u gumama - proverite ga barem jednom mesečno i po potrebi ih dopumpajte, a važno je i da redovno pregledate pneumatike kako biste otkrili eventualna oštećenja i neravnomerno habanje.

2. Pre vožnje očistite sneg i led sa automobila.
Pre nego što sednete za volan, odvojite malo vremena da temeljno očistite sneg i led, pri čemu osim staklenih površina obavezno očistite i sneg sa krova, poklopca motora i gepeka, da ne bi u vožnji spadao sa automobila i ugrožavao druge vozače. Temeljno očistite kako vetrobransko, tako i ostala stakla kao i retrovizore, time obezbeđujete optimalnu vidljivost tokom vožnje. Ne zaboravite da očistite i farove. Vetrobranska stakla se zimi češće i više prljaju, zato vodite računa da uvek imate dovoljnu količinu tečnosti za pranje stakla koja ne mrzne na niskim temperaturama, a proverite i u kakvom su stanju brisači

3. Obezbedite veće rastojanje za bezbedno kočenje.
U zimskim uslovima planirajte početak kočenja ranije nego što je to uobičajeno kada je toplo, a kolovoz suv, jer je na snegu i ledu zaustavni put vozila duži. Takođe se preporučuje da papučicu kočnice pritiskate manjom snagom.

4. Kada skrećete nemojte nikad istovremeno i da ubrzavate/kočite.
Ako od vozila zahtevate dve radnje istovremeno, recimo, kočenje i skretanje ili ubrzavanje i skretanje, to može da dovede do gubitka kontrole nad vozilom. Najbolje je, ako je moguće, da brzinu vozila prilagodite pre skretanja.

5. Izbegavajte iznenadne i oštre manevre.
Iznenadni manevri kao što su naglo kočenje, brzo okretanje volana ili iznenadno ubrzavanje mogu negativno da utiču na dinamiku automobila i dovedu do gubitka kontrole nad vozilom.

6. Budite vrlo obazrivi na mostovima i nadvožnjacima.
Na njima postoji veća mogućnost poledice. Zato, kada ste na takvim deonicama, vozite sa posebnim oprezom i smanjenom brzinom.

7. Ako se zaglavite u snegu, ne preterujte sa pritiskanjem papučice za gas.
Ako prejako pritiskate papučicu za gas, postoji opasnost da se samo još dublje ukopate u sneg.

8. Ne zaboravite lance za sneg.
Ako živite na području u kome često vozite u teškim zimskim uslovima, i na putevima često nailazite na sneg i poledicu, ne zaboravite da u vozilu imate uvek spremne lance za sneg. Oni će u pomenutim situacijama vašem vozilu obezbediti bolje prianjanje na zasneženim i zaleđenim putevima.

9. Posebnu pažnju obratite na druge vozače.
Drugi učesnici u saobraćaju možda ne voze tako pažljivo kao vi, zato se preporučuje da držite veće odstojanje od zahtevanog, da izbegavate sve što vam odvlači pažnju, da vozite predvidivo i pre svakog skretanja ili promene vozne trake to jasno pokažete davanjem migavca.

10. Ne zaboravite ni korisnu pomoćnu opremu.
Dobro je da u vozilu imate pri ruci paket pomoćne opreme koji će vam olakšati nepredvidive situacije na putu. U paketu su dobrodošli flaša vode, ćebe, punjač za telefon sa priključkom na 12V, topla zimska obuća i slično. U gepeku neće biti na odmet ni manja ili sklopiva lopata za uklanjanje snega.

Srećan put!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online