Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.01.2018.
02:00
D. Petrović - S. Đurić A

"Nemanjići" na proveri

Programski savet RTS-a zatražio je od menadžmenta i uredničkog kolegijuma Javnog medijskog servisa da ne emituje naredne epizode serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" dok se na internoj projekciji ne odgleda cela serija, ili bar njena polovina, izjavio je predsednik Programskog saveta prof. dr Milivoje Pavlović.

M. Karović
Dočarati 12. vek: Detalj sa seta serije "Nemanjići - rađanje kraljevine"

Ovo je, bar za sada, epilog nezapamćene hajke koja se u javnosti podigla nakon emitovanja prve epizode "Nemanjića". Pojedini mediji čak pišu da je traženo da se obustavi emitovanje, iako je prikazivanje serije planirano polovinom februara. Što bi rekao naš narod "podigla se kuka i motika na Nemanjiće", a najžešće kritike upućene su na račun glumca Mladena Nelevića koji igra Stefana Nemanju. Zamerano mu je sve - od neuverljive glume do jezika, a mediji su podsetili i na njegove antisrpske izjave od pre nekoliko godina.

- Negde sam znao da je uloga Stefana Nemanje mač sa dve oštrice. Koliko sam bio oduševljen ulogom, toliko sam osećao odgovornost zbog izuzetno osetljive teme. Čini mi se da naš narod sve te ličnosti doživljava kao mitove, ikone. Svako od nas ima svoju sliku Stefana Nemanje, Svetog Save i onda čovek može da dubi na trepavicama, ali ne vredi i uvek će biti onih koji su nezadovoljni - kaže Nelević za beogradske medije i dodaje da se "trudio da sačuva ljudskost svog lika, da ga prikaže kao mudrog čoveka tog vremena".

Hakovan Tviter nalog RTS

Samo što je do javnosti dospela informacija da je Programski savet RTS-a zatražio da se obustavi dalje emitovanje "Nemanjića", koji su naišli na pregršt negativnih kritika, neko je hakovao Tviter nalog RTS-a i odatle slao neprimerene poruke. Poruke su bile upućene predsedniku Programskog saveta prof. dr Milivoju Pavloviću koji je potpisao pismo upućeno kolegijumu RTS-a a u kojem se obrazlaže zašto ne treba emitovati druge epizode.

Milivoje Pavlović je istakao da se "iskreno nada da je nastavak serije bolji, i da će se smanjiti ili sasvim otkloniti preduga lista primedbi na prvu epizodu". Upitan šta će se dogoditi u suprotnom slučaju, Pavlović je kazao: "E, onda bismo svi bili u velikom problemu..."

Povodom zasedanja Programskog saveta oglasio se i generani direktor RTS-a Dragan Bujošević koji ističe da u dopisu koji je dobio "nigde ne piše da se traži da se serija "Nemanjići" ne emituje dok članovi Programskog saveta ne pogledaju bar pet epizoda". On podseća da se u Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS-a se insistira na autonomiji uređivačkih timova i nezavisnosti uređivačke politike.

Spekulacije oko novca

Kako pišu beogradski mediji, Upravni odbor RTS je za "najveću i najobimniju TV seriju koju RTS radi u svojoj istoriji" početkom prošle godine odobrio budžet od 3,2 miliona evra. Budžet je usvojen sa pet glasova za, jedan uzdržan (Dragan Karadžić), a jedan član se nije izjasnio. Karadžić je rekao da smatra da je budžet serije u odnosu na ponude izvršnih produkcija izuzetno uvećan - "preko milion evra u odnosu na najpovoljniju pristiglu ponudu".

Kako se spekuliše budžet je probijen i po konačnom obračnu preći će četiri miliona evra. Nebojša Bradić, urednik Kulturnog programa RTS-a, kaže da je RTS otvoren za dobronamernu kritiku.

- Uostalom, videli smo tek prvu epizodu - rekao je Bradić.

Reč-dve Bajića

- Neću braniti "Nemanjiće" - braniće se sami. Kao i svaki drugi projekat koji izlazi pred sud gledalaca i naroda. U erupciji osporavanja, pljuvačina, uvreda, nipodaštavnja i napada na RTS i na autore i učesnike ove TV serije - jedan sam od retkih koji je bio i ostao na drugoj strani. Pozvao sam na uzdržanost, pokazao sam respekt i poštovanje za ogorman trud i napor ekipe i autora, uz napomenu da treba sačekati emitovanje većeg dela serije i tada izaći sa kritičkim zapažanjima i sudovima - napisao je Radoš Bajić u autorskom tekstu "Čiji su Nemanjići" koji je objavio "Blic".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online