Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.12.2017.
11:11
b92.net A

Neobjavljeni album grupe EKV: U Prištini zatvoren krug (VIDEO)

Album "Krug", poslednje zvučno zabeleženo svedočanstvo kultne grupe "EKV", sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine pre smrti Milana Mladenovića, dugo se smatrao za izgubljen, gotovo "mitski" snimak.

Youtube/PDV Rockovnik
Milan Mladenović

Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju "Mascoma" stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i "krug" se, i zaista, zatvara (nakon izdanja "Iznad grada", snimka sa koncerta iz Sava centra 1993. godine).

- Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno - i ispravno - odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. U tom smislu nastup Milana i Margite čiji se snimak nalazi na ovom albumu uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere - kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar i pisac jedne od najboljih knjiga o EKV-u "Mesto u mećavi".

Jedan od ljudi koji su neposredno sarađivali sa članovima grupe "Ekatarina Velika" je i naš likovni umetnik Vuk Vidor, koji je za njih uradio omote za albume "Ljubav", "Samo par godina za nas" i "Dum Dum", kao i redizajn poslednjeg albuma. Kako kaže, za EKV se uvek vezivala svojevrsna "mračna estetika".

- Oni su bili ozbiljna rok grupa, pravili su ozbiljne pesme koje nisu bile vesele niti komercijalne; tekstovi su bili duboki i oni sami su istraživali tu tamnu stranu. Bilo je očigledno da njihov vizuelni identitet treba da bude ogledalo svega toga. U studiju smo preslušavali pesme i ja sam već tad dobijao neke prve asocijacije, potom bih to njima servirao, a uglavnom su bili otvoreni za sve moje predloge, jer ipak sam Milana terao da prisloni pištolj na čelo, pljune metak... Konkretno taj metak je bio simbol njegove poetike i njegovih reči, onoga što je pisao - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online