Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.03.2013.
06:12
M. Purić - Vesti A

"Otpevao sam sve što sam želeo"

Srpski operski pevač Željko Lučić, jedan od najcenjenijih svetskih baritona, već nekoliko godina nastupa na sceni Metropoliten opere u Njujorku, jedne od najprestižnijih kuća klasične muzike u svetu.

Ostvario snove: Željko Lučić

Ovaj rođeni Zrenjaninac započeo je karijeru daleko od njujorškog sjaja i raskoši - u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Odatle se, na preporuku profesorke Biserke Cvejić, 1997. godine preselio u Frankfurt, gde je dobio angažman u tamošnjoj gradskoj operi. Iz Frankfurta, gde sada žive njegova supruga i sinovi, došao je u Njujork i tim profesionalnim potezom ostvario san svakog pevača.


- U Metropoliten operi sam prvi put nastupio 2006. godine, u operi "Đokonda" . Ono što predstavlja san svakog operskog pevača - meni se ostvarilo! Metropoliten je najbolja opera na svetu i čast je i privililegija biti deo ove velike institucije - kaže Lučić.
U Njujorku se oseća prijatno i kao da nije daleko od kuće. Kaže da američka kuhinja i nije baš neka kuhinja, ali, na sreću, tu su Kinezi i ostale nama drage "kulinarske nacije", pa se nekako snalazi.

Roker u duši

Na pitanje da li privatno sluša samo klasičnu muziku, Željko Lučić kaže:
- E, tu sam jako odan zvucima rokenrola koje sam onomad kao pubertetlija prvi put čuo! Ostao sam veran muzici Led Cepelina i ostalih velikana hard roka.

- Ono što jedino nedostaje je moja porodica, ali i oni, kad god su u prilici, dođu i onda uživamo zajedno. Poslednji put u Srbiji sam pevao na novogodišnjem koncertu 2011. godine u Centru Sava, a pre toga sam gostovao nekoliko puta na sceni Narodnog pozorišta s "Rigoletom", "Nabukom", "Trubadurom"... Uvek mi je drago da se vratim i ponešto otpevam, da vidim stare kolege i prijatelje, da udahnem malo "domaćeg" vazduha - kaže Lučić za "Vesti".


Počeo je u zrenjaninskom horu "Josif Marinković".
- Zahvaljujući njemu i njegovom legendarnom dirigentu Slobodanu Bursaću postao ovo što jesam. Da je poživeo, mislim da bi danas bio ponosan na mene jer je od njega sve i počelo.

Željko Lučić na sceni

U želji da njegov sin ima siguran posao, otac Željka Lučića, mašinovođa, upisao je sina u Železničku školu u Subotici, pa je Željko već sa 19 godina počeo da radi kao otpravnik vozova u banatskom selu Tomaševcu. Na pitanje da li ponekad pomisli kako bi njegov život izgledao da je ostao da radi taj posao, kaže:


- Ponekad pomislim da bi bilo dobro, samo da sam živeo pod drugim uslovima i okolnostima. Onda opet, s druge strane, šta god da kažem, teško da će iko da mi poveruje - zato napišite da volim ovo što radim, ali i da volim i vozove.
Lučić ne voli da govori o sebi i svojoj karijeri, a još manje o tome da li je najbolji ili tu negde.


- Trudim se uvek da što bolje obavim svoj deo posla, a na drugima je da ocenjuju. Što se tiče budućih profesionalnih dostignuća i želja, nemam ih! Sve je urađeno, sve dostignuto, otpevao sam sve što sam voleo i želeo. Ostaje mi da se vratim na svoju stanicu pored Tamiša i da se s osmehom sećam svog života.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online