Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.12.2012.
13:41
V. Tasić - Vesti A

Teško govori, ali peva bez greške

Prvi jugoslovenski roker Đorđe Marjanović (81) nedavno je bio u Sarajevu posle 27 godina. Prošetao je Baščaršijom, a mnogi su plakali kada su ga videli.

Novi ljubimac: Đorđe sa psom Mrvicom
 

- Bilo je divno - kaže Đorđe, koga i u Beogradu ljudi pozdravljaju na svakom koraku. Iako je zagazio u devetu deceniju života i zdravstvenim problemima koje je imao, on se ne odriče putovanja i druženja s prijateljima. Nekoliko puta je bio u Moskvi kod prijatelja, putovao je u Grčku da obiđe ćerku Nevenu i njenu porodicu, ali se uvek vraća u Beograd gde mu je najlepše.

Ne bledi slava u Rusiji

Nevenine ćerke Tea i Ana nisu znale koliko je njihov deka poznat sve dok jedne zime nisu otišle u Rusiju na pripremama za takmičenje u umetničkom klizanju. Sa sobom su ponele uramljenu fotografiju na kojoj su bile sa bakom i dekom. Kada je tu sliku videla majka njihovog trenera je zanemela od iznenađenja. Još kada su joj objasnili da je na slici njihov deka, žena je zavrištala od sreće što su pred njom unuke njenog idola. U SSSR-u Đorđe je bio velika zvezda. Tek tada su Tea i Ana shvatile da njihov dedulja, kako ga zovu nije običan deka.

- Tata je neverovatan. U dobroj je formi i ne može da miruje. Svaki čas ide do prodavnice da donese šta treba za kuću, iako mu ne dozvoljavamo da nosi teško. Nekad mi se čini da uopšte ne ume da se umori - kaže njegova ćerka Nevena.

Poslednje dve decenije, Đorđe i njegova 11 godina mlađa supruga, Ruskinja Eli Nikolajeva žive sami u stanu u centru Beograda u kojem su svili dom pre gotovo pet decenija, izrodili i odgajili troje dece, koja su otišla svojim putem. Ćerka Natalija i sin Marko sa porodicama žive u Beogradu, dok Nevena već godinama živi u Grčkoj sa suprugom Banetom Prelevićem, nekada košarkašem, a sada predsednikom PAOK-a. Imaju ćerke Teu i Anu, koja je pre dve godine proglašena najlepšom devojkom u Grčkoj. U Londonu je završila studije novinarstva, a na grčkoj TV Antena radi kao voditeljka.


Otežan govor je trag koji su ostavila dva moždana udara koja je Đorđe, ali njegovi najbliži ga odlično razumeju. Iako teško govori, može da peva!


- Fascinantno je kako tata peva. Najnormalnije izgovara tekstove svojih pesama. Da li je to automatizam ili ko zna šta, ali i lekari su zadivljeni - kaže Nevena. Đorđe obožava da sluša muziku, prati sve što se dešava na srpskoj sceni, ali nikoga neće da kritikuje. Čak i za ono što je loše, uvek ima opravdanje. Nikog ne krivi što od SOKOJ- a dobija sramno malo novca na ime autorskih i izvođačkih prava za pesme koje je napisao i otpevao, a koje su obožavali milioni.

Rado zapeva: Đorđe Marjanović

- Nikome ne zamera što je ime doma kulture u njegovom rodnom Kučevu, koji je nosio ime po njemu, opet promenjeno kad se promenila vlast. Ne zamera ni prijateljima koji su zaboravili da mu vrate novac koji im je pozajmio još pre nekoliko decenija. Nedavno na aerodromu njegova je ćerka naišla na kompakt-disk sa njegovim pesmama i predložila mu da uđe u trag izdavaču i potraže nadoknadu.

Samo je rekao: "Ma pusti to!" Ostao je skroman i zadovoljan onim što ima, a srećnim ga čini što u njegovo poštansko sanduče i dalje stižu pisma obožavalaca iz celog sveta i što ga njegovi verni Đokisti ne zaboravljaju.
 

Najteži trenuci u životu

- Na koncertu u Melburnu pre više od dve decenije na kojem je bio gost Lepe Brene tata je imao prvi moždani udar. Bilo je strašno. Mama je otišla za Australiju, a ja sam bespomoćno kod kuće čekala porođaj. Natalija je tada drugi put nastupala na Beogradskom proleću. Novinari se nisu sklanjali ispred naših vrata, neki su čak i silom ulazili. Porodila sam se dve nedelje kasnije i jedva sam čekala da tata dođe kući, da vidi svoje prvo unuče. Mama i Natalija su tatu vratile u život. Dugo posle tog moždana udara nije hteo da izađe iz kuće. Trebalo je dosta vremena da počne ponovo da živi normalno - seća se Nevena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online