Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
15:55
S. Đurić - Vesti A

SNG drama iz Ljubljane gostuje sa dve predstave

U nedelju 3. i ponedeljak 4. februara na Sceni "Ljuba Tadić" biće izvedene predstave Visočka hronika i Prokleti pušači u produkciji SNG Drame iz Ljubljane. Predstave gostuju u okviru redovne razmene između JDP-a i najznačajnijeg repertoarskog pozorišta u Sloveniji.

Promo
 

U nedelju 3. februara u 19h na repertoaru je predstava Visočka hronika po noveli Ivana Tavčara koju su adaptirali stvaraoci predstave. Reditelj je Jernej Lorenci a igraju Tamara Avguštin, Nina Ivanišin, Klemen Janežič, Aljaž Jovanović, Janez Škof. Visočka hronika je istorijska novela koja je prvi put objavljena 1919. godine u nastavcima u literarnom magazinu "Ljubljanski zvon". Kompletna novela izdata je 1921. godine.

Visočka hronika se smatra jednom od najboljih slovenačkih novela svih vremena. Iako je smeštena u 17. vek i bavi se temama kao što su tridesetogodišnji rat, progon veštica i protestanata, svaka nova generacija u ovom delu prepoznaje svoje probleme, prihvata ga i razume.

Pisana arhaičnim jezikom, Visočka hronika donosi razmišljanja i osećanja pisca s moćnom ironijom i realističnim razmišljanjem o životu. Boreći se protiv netrpeljivosti i socijalne zaostalosti Tavčar veliča patriotizam i ljubav pojedinca prema svojoj zemlji.

Promo

Predstava je učestovala na 53. teatarskom festivalu u Mariboru "Borštnikovo srečanje" gde je osvojila Nagradu za ulogu (Aljaž Jovanović), Nagradu za mladog glumca (Tamara Avguštin), Nagradu za dramaturgiju (Matic Starina) i Nagradu za najbolju originalnu kompoziciju (Branko Rožman).

Promo
 

Jernej Lorenci je rođen 1973. godine u Mariboru (Slovenija). Režijom je počeo da se bavi još kao srednjoškolac. Po završetku studija režira u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH. Bio je umetnički direktor Gradskog pozorišta u Ptuju. Godine 2006. postaje asistent, a 2007. vanredni profesor na odseku za Pozorišnu i radio-režiju Akademije za pozorište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Jernej Lorenci režira u svim profesionalnim pozorištima u Sloveniji ali i brojnim teatrima u inostranstvu. Njegove predstave učestvuju na prestižnim festivalima u svetu. Dobitnik je brojnih slovenačkih i internacionalnih nagrada.

U ponedeljak 4. februara u 20h gostuje predstava Prokleti pušači Svetlane Makarovič u režiji Tina Grabnara. Igraju Nina Valič (vokal, flauta), Pia Zemljič (vokal, piano), Janez Škof (vokal, harmonika), Aljaž (vokal, gitara, klavir). Svetlana Makarovič je slovenačka spisateljica koja se direktno i beskompromisno bavi aktuelnim problemima društva.

U satiričnom pamfletu koji je reditelj Tin Grabnar postavio kao pozorišni koncert, spisateljica suočava zagovornike i protivnike pušenja. Koristeći direktan i pomalo surov smisao za humor, ona predstavlja svetsku istoriju duvana od stvaranja sveta, preko osvajačkih pohoda Kristofera Kolumba koji je prokletstvo duvana doneo u Evropu do antinikotinske euforije u 20. veku i staklenih soba za pušače iz našeg doba.

Netolerancija prema pušačima, u nekom trenutku može da se doživi i kao metafora generalnog osećanja netolerancije koja je sastavni deo savremenog društva…

Promo
 

Predstava Prokleti pušači učestvovala je na Kunigunda Festivalu u Velenju (Slovenija, 2018) i 53. Teatarskom festivalu u Mariboru (Slovenija, 2018). Ove godine biće izvedena u pozorištu Újvidéki Színház u Novom Sadu, 43. Danima satire Fadila Hadžića u Zagrebu (Hrvatska) i 59. Letnjem festivalu u Ohridu (Makedonija).

Reditelj Tin Grabnar se još na početku karijere intenzivno bavio izvođačkim i umetničkim teatrom. Njegovo polje interesovanja uključuje klasiku i alternativu, lutkarsko i dokumentarno pozorište. Tim Grabnar je 2015. diplomirao je na AGRFT u Ljubljani pod supervizijom Sebastijana Horvata. Znanja je sticao i sarađujući sa najznačajnijim slovenačkim rediteljima kao što su Tomi Janežič, Tomaž Pandur i Jernej Lorenci.

POVEZANE VESTI

KULTURA JDP u Ljubljani
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online