Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.09.2017.
00:55
S. Đurić - Vesti A

Predstava koja je podigla medijsku prašinu: Umetnost bez mere i granice

Predstava "Olimp: U slavu tragedije" belgijskog reditelja Jana Fabra, kojom je otvoren 51. Bitef, podigla je veliku prašinu u medijima i podelila publiku. Predstava je trajala punih 24 sata na sceni Centra Sava, a zasnovana je na grčkoj mitologiji.

Tanjug
Drugačiji teatar: Detalj iz predstave "Olimp: U slavu tragedije"

Društvene mreže usijale su se od prozivki, jer je RTS uživo prenosio ovu predstavu koja je bila prepuna eksplicitnih scena i golotinje. Pa ipak, dvorana Centra Sava bila je puna dok su se na sceni smenjivali gotovo svi umetnički žanrovi - klasični teatar, balet, savremeni ples, opera, performans.

Međutim, scene u kojima muškarci goli igraju na bini uz zvuke sirtakija, one u kojima žene pokazuju intimne delove tela, ali i one u kojima se prikazani eksplicitni seksualni i homoseksualni sadržaji, izazvale su najburnije reakcije. U 14 Fabrovih slika smenjivale su se scene brutalnog nasilja sa poetskim prizorima - rat i mir, žrtva i osveta, anđeosko i demonsko...

- Kultura?! Tako je dobro onda biti nekulturan... Ja ovo ne smatram umetnošću... Golotinja na Javnom servisu, ovakvu umetnost nikada neću razumeti... Strašno - samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

- Ovo je drugačiji teatar koji me ljuti, iritira, ponižava, stvara odbojnost, ali me i budi, a to je, mislim, i cilj predstave - kazala je hrvatska glumica Ksenija Prohaska.

Tanjug
Predstava trajala 24 sata

Šest godina priprema

Predstava "Olimp", po oceni pozorišnih kritičara, promenila istoriju savremenog teatra, a njeno prikazivanje u Beogradu je dokaz da se stvari menjaju i u tradicionalnoj zemlji kao što je Srbija.
- To je neverovatno putovanje. Pripreme su trajale šest godina, sam proces rada na predstavi 12 meseci. Bilo je to izuzetno mentalno i fizičko putovanje, a i samo gostovanje sa predstavom po svetu je neverovatno, jer neprestano učiš i istražuješ, na primer, o vezi između tragedije i snova - rekao je Fabr.
Mnogi su ovu predstavu "povezali" i sa nedavno održanom Gej paradom u Beogradu i pitaju - kuda ide ovaj svet?

- "Olimp" je specifična stvar, funkcioniše na više nivoa, zahteva i neko predznanje. Ako vas vređa, promenite kanal - napisala je na Tviteru Staša Koprivica, pozorišni reditelj, dramski pisac i scenarista.

Publika je mahom ostala u sali, neki su i zadremali na sedištima tokom noći, dok su glumci imali tri pauze od sat vremena, i to vreme iskoristili kako bi dremnuli na bini umotani u bele vreće za spavanje. Plesom svih 27 izvođača prekrivenih bojom, pala je zavesa na ovaj jedinstveni spektakl, a umetnike je publika nagradila desetominutnim aplauzom.

Međutim, ostalo je ključno pitanje: gde su granice umetnosti i da li je oduševljenje ovom, malo je reći neobičnom predstavom, ipak samo plod pomodarstva kako bi se "išlo ukorak sa svetom". Takođe, da li je predstava imala za cilj provokaciju po svaku cenu, a ako jeste - autori su, bar u Srbiji, u tome potpuno uspeli.

Beograd među odabranima

Zbog zahtevnosti i napora izvođača, predstava "Olimp" se ne izvodi tako često, pa se Beograd našao među retkim gradovima u kojima gostuje. Do sada "Olimp" je gostovao u Berlinu, Jerusalimu, Atini, Avinjonu i Parizu i u svuda je dočekan sa oduševljenjem i pozdravljen ovacijama publike.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online