Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.04.2016.
21:15
A. Bošković - Vesti A

"Islednik" stigao u Kladovo

O romanu i autoru govorila Svetlana Matić, književnica iz Beča.

A. Bošković
Svetlana Matić, autor Dragan Velikić i Žaklina Nikolić

U biblioteci Centra za kulturu u Kladovu nekadašnji ambasador Srbije u Austriji i aktuelni dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić predstavio je knjigu "Islednik", a u promociji je učestvovala i književnica iz Beča Svetlana Matić.

Prisutne je pozdravila Žaklina Nikolić, direktorka Centra za kulturu, ističući da je Velikić u prilici da već drugi put predstavi svoja književna dela u gradu na Dunavu, a da je roman koji se promoviše doprineo da autor ponese po drugi put Ninovu nagradu i "Kočićevo pero" za 2015. godinu.

O romanu i biografiji autora govorila je književnica Svetlana Matić iz Beča. Istakla je da glavni junak u ovom romanu isleđuje oca, majku, sebe, vreme i države u kojima je živeo.

Dunav kao more

Nakon čitanja odabranih delova iz romana, oduševljen prirodom u ovom kraju, koja je po njemu božanstvena, istakao je da je Dunav ovde u Kladovu kao more.
Voda je za Velikića čudo, jer kada šetamo pored vode, kako reče, nikada nismo sami, jer je reka doživljaj koji ostaje.

- Ovo je priča o epohi, a okosnica romana je majka glavnog junaka. Postoji nešto univerzalno, što je svojstveno svim majkama sveta, a to je da neizmerno vole svoju decu. Tema kojom se autor bavi, između ostalog je i zaborav, a sa njom i demencija. Prepoznatljiv po preciznosti, posebnom jezičkom i istančanom stilu pisanja, roman ne ostavlja čitaoca ravnodušnim. Svako od nas može da se prepozna u ovom romanu, jer je duboko emotivan i prepun zapleta i svakodnevnih porodičnih priča.

Dragan Velikić je u vremenu kada je obavljao dužnost ambasadora Republike Srbije u Beču od 2005. do 2009. godine, svojim delima koje je, između ostalih, preveo i na nemački jezik, na specifičan način, uspostavljao most između austrijske i srpske kulture -kazala je ona.

Matićeva je prisutnima i autoru, nakon čitanja pojedinih delova iz romana, govorila svoju pesmu "Majka", koja će se naći u istoimenoj dvojezičnoj zbirci poezije na srpskom i nemačkom jeziku, a izaći iz štampe početkom maja ove godine.

Velikić je rekao da je živeo u dve epohe.

-Pisanje nije ništa drugo do dešifrovanje znakova u tkanju svakodnevice. U detalju je suština. Pisanje je putovanje kroz sebe. Naš život je pravi trezor. Kada izmišljamo i pišemo, onda to dolazi iz ličnog iskustva. Svi junaci u ovom romanu imaju svoje uzore u životu", naglasio je autor.

On je napomenuo da roman "Islednik" ima neuporedivo najviše čitalaca, sa tiražom od 50.000, pa se na neki način, može porediti sa delom Hari Potera.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online