Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.09.2015.
09:10
Đ. Janković - Vesti A

"Vreme smrti" pod kišnim nebom

Na otvorenoj pozornici kraj Žeravije u Tršiću kod Loznice, rodnom selu Vuka Karadžića, u nedelju popodne održana je završna svečanost 82. Vukovog sabora. Program najstarije kulturne manifestacije u Srbiji počeo je "Himnom Vuku" Stevana St. Mokranjca koju je izveo gradski mešoviti hor lozničkog Centra za kulturu "Vuk Karadžić", a onda je učesnike i goste Sabora pozdravio Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Đ. Janković
Besednik: Profesor dr Boško Suvajdžić

Tradicionalnu saborsku besedu održao je profesor dr Boško Suvajdžić, koji je rekao da je prvo poglavlje naših pregovora s Evropom otvorio Vuk Karadžić onoga trenutka kada je objavio svoje prve knjige, "Malu prostonarodnu slaveno-serbsku pjesnaricu" i "Pismenicu srpskoga jezika".

- Vukovo delo je od samog početka bilo u saglasju sa svim onim kompleksnim književnim, jezičkim, istorijskim i društvenim procesima koji su u Evropi bili na snazi. Negovanje i očuvanje srpskog jezika ne može biti nametnuto spoljašnjim dekretima i proglasima, ali može biti potpomognuto ozbiljnom jezičkom i kulturnom politikom. Jezik je posteljica u kojoj smo rođeni, organ kojim osećamo i mislimo, govorimo i ćutimo, pamtimo i zaboravljamo, umiremo i sahranjujemo se u njemu. Srpski jezik je jezik velike književnosti i plodne duhovne tradicije, kadar da iskaže najtananije prelive misli i najdublje kategorije pojma. Vodeći računa o srpskom jeziku i o ćiriličnom pismu, vodimo računa ne samo o istoriji i tradiciji, već i o budućnosti koja nam pripada - rekao je Suvajdžić.

Most između Istoka i Zapada

Besednik prof. dr Boško Suvajdžić podsetio je da je protekla godina bila u znaku jubileja - obeležavanja 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića i 200 godina od izlaženja njegovih prvih knjiga.
- Svojim monumentalnim delom Vuk predstavlja most između Istoka i Zapada. Kako ističe naš dobar poznavalac Vuka Golub Dobrašinović, "Vuk je bio neka vrsta slovenskog konzula u Beču", neretko i posrednik između ruskih i ostalih slovenskih naučnika - rekao je Suvajdžić.

Đ. Janković
Spuštanje zastave

Iako je rominjala kiša, to nije omelo besednika, ali ni glumce koji su izašli na pozornicu i pod kišnim nebom odigrali predstavu "Valjevska bolnica", koja je rađena po motivima knjige "Vreme smrti" Dobrice Ćosića.

Predstava je rađena u saradnji Kruševačkog pozorišta, Univerziteta umetnosti iz Kosovske Mitroviće i Centra za kulturu "Vuk Karadžić", u režiji Slavenka Saletovića. Ali, za razliku od prehodnih postavki ovog dela, akcenat je sada stavljen na subinu lekara Mihaila Radića, koga glumi Marko Živić.

- Predstava je moderna i vanvremenska. Prikazana je borba jednog čoveka da promeni Srbiju i mišljenje ljudi. On je pravi antički heroj koji u svojoj borbi oboleva od tifusa i umire - rekao je Živić, koji je dobio brojne pohvale, pa i od reditelja za način na koji je oživeo lik lekara Mihaila Radića.

Predstava "Valjevska bolnica" 13. oktobra biće izvedena u Zvečanu, a 14. i 15. oktobra u Kruševcu. Inače, Vukov sabor je manifestacija od nacionalnog značaja koja se održava od 1933. godine u čast Vuka Karadžića, reformatora srpskog jezika.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online