Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.10.2013.
14:32
Vestionline A

Borba protiv globalnog zla

Danas se u vremenu i svetu u kome živimo suočavamo sa terorizmom koji poprima zastrašujuće atribute globalnog zla. Osim tradicionalnog terorizma sve se češće suočavamo i sa takozvanim postmodernim terorizmom ili superterorizmom koji podrazumeva korišćenje oružja za masovno uništenje tj. biološkog, hemijskog, radiološkog i nuklearnog.

Da li je reč o staroj igri po novim pravilima i sa novim tehnologijama, ali istim motivima, tek u poslednjih 30 godina, izvedeno je više od 12.000 terorističkih napada, a naročitu dimenziju terorizam dobija nakon 11.septembra 2001. i poznatih događaja u SAD.

Promocija knjige Elizabete Ristanović

Zato su u pravu teoretičari koji kažu da se terorizam može posmatrati kao zločin, kao bolest ili kao rat, što je i meni kao nekome ko radi u vojsci, a bavi se biomedicinskom strukom, nekako najbliže određenje, navodi Elizabeta Ristanović, profesorka Univerziteta odbrane u Beogradu u predgovoru svoje elektronske knjige Bioterorizam, čija je promocija održana u okviru nedavno završenog beogradskog Sajma knjiga.


Reč je o prvom elektronskom izdanju u vojnoj izdavačkoj delatnosti i prvom elektronskom udžbeniku na Univerzitetu odbrane u Beogradu iz koga će znanja o ovom značajnom globalnom problemu sticati kadeti Vojne akademije i slušaoci ostalih nivoa usavršavanja u ovoj visokoškolskoj ustanovi.


"U odnosu na druge vrste oružja za masovno uništenje, svedoci smo zastrašujućeg širenja upravo biološkog oružja i tehnologija njegove proizvodnje, i s druge strane neadekvatnih strategija nacionalnih bezbednosti vezanih za ovaj segment, upravo zbog toga što svest o ovoj vrsti pretnji, rizika i izazova nije na dovoljnom nivou", objašnjava Ristanović.


Ali, prema njenim rečima, menadžment Univerziteta odbrane predvođen general-potpukovnikom Miodragom Jevtićem i menadžment Vojne akademije na čelu sa general-majorom Mladenom Vurunom, imali su i spoznaju i viziju o dimenzijama, značaju i aktuelnosti problema bioterorizma kao globalnog izazova savremenog doba i baš zato su i omogućili uvođenje predmeta Bioterorizam u nastavni sadržaj naše Vojne akademije.


Inače, u saradnji sa Džeferson institutom ovih dana završava se priprema ovog udžbenika za postavljanje na platformu za učenje na daljinu, a veliko interesovanje za ovaj poduhvat ispoljili su strateški partneri MO i VS iz Kraljevine Norveške, pa se očekuje i njeno prevođenje na neke svetske jezike, a po preporuci evropskih eksperata i uvođenje sličnih oblasti u nastavne sadržaje ostalih akademskih insitutucija u zemlji s ciljem jačanja svesti javnosti o ovom problemu.


U svom izlaganju autorka Elizabeta Ristanović osvrnula se na tematske celine koje se obrađuju u okviru publikacije vezano za pojmovno određenje bioterorizma, istorijat upotrebe bioloških agenasa, aktuelne mogućnosti zloupotrebe naučnih istraživanja u cilju usavršavanja biološkog oružja, kao i prevencije i reagovanja u slučaju eventualnog bioterorističkog akta, kriznog menadžmenta i krizne komunikacije.


"Odgovor na eventualnu krizu izazvanu biološkim akcidentom ili upotrebom bioloških agenasa mora biti multidisciplinaran, integrisan i zajednički, a zadaci i obaveze svih moraju biti jasno definisane u okviru strategije nacionalne bezbednosti. Jačanjem potencijala u ovom domenu dajemo i svoj doprinos globalnoj borbi protiv terorizma i doprinosimo snaženju sopstvene pozicije u svetu", istakla je Ristanović. O knjizi su govorili i profesor Dragan Simeunović i general profesor Branko Krga.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online