Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.01.2013.
14:27 >> 15:49h
Blic A

Aleksandar Gatalica dobitnik NIN-ove nagrade

Ovogodišnji dobitnik prestižnog književnog priznanja, NIN-ove nagrade za roman godine, je Aleksandar Gatalica za roman “Veliki rat” (“Mono&Manjana”). Priznanje mu je pripalo sa tri glasa u odnosu na dva koje je dobio Laslo Blašković za knjigu "Posmrtna maska" ("Arhipelag").

Epski roman "Veliki rat" Aleksandra Gatalice osovjio NIN-ovu nagradu

Članovi žirija Vasa Pavković, Mileta Aćimović Ivkov i Ljiljana Šop glasali su za "Veliki rat", a za Blaškovićev roman Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.


- Raduje me što sam nagradu dobio sa tri a ne sa pet glasova, jer to je dobro za srpsku književnost. "Veliki rat" je najvažniji roman koji sam do sada napisao - rekao je laurelat Aleksandar Gatalica.


Gatalica je rekao da je za autore to priznanje značajno, jer povećava čitanost nagrađene knjige i skreće pažnju na čitav opus pisca.

On je dodao da je prvi tiraž njegovog romana "Veliki rat" (izdavač "Mono i Manjana") već rasprodat, i to tri dana pre dodele NIN-ove nagrade.

"Očigledno ta tema zanima mnoge, svi imamo nekog ko je učestvovao u Prvom svetskom ratu i verujem da je to potaklo mnoge da kupe i pročitaju knjigu", rekao je Gatalica. On je ocenio da je roman "Veliki rat" vrhunac njegovog stvaralaštva i da mnogi dele to mišljenje.
 

"Veliki rat" je epski a savremen roman o najvećem istorijskom preokretu na početku dvadesetog veka. Portret mnoštva ljudskih sudbina, slika sloma velike nade u srećnu budućnost čovečanstva. Usred tog potresnog događaja nižu se epizode o nečemu što je i stvarno i neverovatno, i izmišljeno i proživljeno.

Prateći sudbine preko sedamdeset junaka, na svim zaraćenim stranama, Gatalica je oblikovao pobednike i poražene, generale i operske pevače, vojnike i špijune, male, obične ljude junake epohe. Tužne i veselih sudbina, primera neviđenog, ali i sasvim uzaludnog heroizma.

U najužem izboru bili su i romani: "Zoja" Mire Otašević ("Geopoetika"), "Veprovo srce" Draga Kekanovića (SKZ), "Štampar i Veronika" Katarine Brajović ("Oktoix" i "Makarije") i "Nesreća i Stvarne potrebe" Ivančice Đerić ("Rende").

Svečano uručenje nagrade je idućeg ponedeljka, njena novčana protivvrednost je milion dinara a sponzor je kompanija Danube Foods Group.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online