Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 30.01.2012.
12:52
Beta A

Umro Živan Saramandić

Jedan od najpoznatijih operskih pevača u Srbiji i dugogodišnji član Narodnog pozorišta Živan Saramandić preminuo je u 73. godini u Beogradu.

Saramandić je umro juče, a iz Narodnog pozorišta, matične kuće ovog umetnika, saopšteno je da će vreme i mesto sahrane biti naknadno objavljeni. Inače, Saramandić je pre nekoliko godina imao srčane probleme, pa mu je ugrađen trostruki baj-pas.

Jedan od najpoznatijih tenora u Srbiji preminuo je u 73. godini u Beogradu: Živan Saramandić
 

U stalni angažman Narodnog pozorišta primljen je 14. februara 1968, i to ulogom Rajmonda u predstavi "Lučija od Lamermura". Tokom duge i bogate karijere ostvario je niz značajnih uloga u operama "Knez Igor", "Ivan Susanjin", "Moć sudbine", "Seviljski berberin", "Boris Godunov", "Faust", "Nabuko", "Knez od Zete", "Don Kihot", "Evgenije Onjegin" i drugim.

Nastupao je na najznačajnijim operskim scenama u svetu, poput Boljšog teatra i Karnegi hola, a pevao je i u Sofiji, Atini, Budimpešti, Pragu, Varšavi, Kijevu, Odesi, Lenjingradu, Barseloni, Parizu, Dablinu, Berlinu...


Saramandić je rođen 2. aprila 1939. godine u Beogradu. Njegova porodica se zbog bombarodovanja 1941. godine preselila se u Aranđelovac, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Kao učenik aranđelovačke gimnazije, osnovao je zabavni orkestar, a bio je i najistaknutiji član hora. Po dolasku u Beograd, u vreme kada je postao apsolvent Ekonomskog fakulteta 1962. godine, dobio je poziv da peva u varijeteu "Orfeum" koji je bio kulturna institucija velikog značaja.

Školovao je glas i pohađao časove kod jedne od najvećih pevačica tog vremena, Zdenke Zikove, a po završetku rada sa njom prijavio se na audiciju za prijem u operu 30. marta 1966. godine. O njegovom prijemu u operu odlučila je komisija u kojoj su se nalazila velika muzička imena: Miroslav Čangalović, Oskar Danon, Branko Pivnički i Branko Dragutinović. Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu debitovao je 21. septembra 1966. godine, na otvaranju sezone, u ulozi kralja Egipta u operi "Aida" Đuzepea Verdija.

 

Kao vrstan izvođač crnačkih duhovnih i ruskih narodnih pesama, nastupao je u Rusiji na više od 500 koncerata. Dugi niz godina nastupao je solo resitalom "Toržestvo Šaljapinu" na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu.

 

Dobitnik je velikog broja značajnih nagrada, kao i Posebnog priznanja za doprinos kulturi Srbije, dodaje se u saopštenju.

 

Živan Saramandić bio je oženjen Milkom Stojanović, operskom pevačicom svetskog glasa, koja je nastupala sa velikanima kao što su Mario del Monako, Plasido Domingo i Lučano Pavaroti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.01.2012. 20:30
Večnaja pamjat velikanu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online