Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 07.04.2011.
13:39
Beta A

Nemci nam vratili knjige oduzete 1941.

U Narodnoj biblioteci Srbije juče su javnosti predstavljene knjige beogradskog izdavača Gece Kona (1873-1941), zaplenjene tokom Drugog svetskog rata, koje je toj ustanovi nedavno vratila Univerzitetska biblioteka "Albertina" iz Lajpciga. Nemci su zaplenili 796 knjiga tokom Drugog svetskog rata.

Jedna od knjiga Gece Kona koja je juče vraćena u Narodnu biblioteku Srbije

Svečanošću na kojoj su bili i ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković, ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas i direktor lajpciške biblioteke Ulrih Johan Šnajder obeleženo je sećanje na 6. april 1941. godine, kada je u nemačkom bombardovanju uništena zgrada Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu.

Ambasador Volfram Mas rekao je na svečanosti da je 6. april 1941. "dan sećanja na najmračnije poglavlje u istoriji srpsko-nemačkih odnosa".

Podsećajući na misao filozofa Maksa Vebera da je nacija zajednica koja ima zajedničke uspomene nemački ambasador je istakao da ko jednom narodu oduzme knjige oduzeo mu je i pamćenje.

"Učinjenu štetu ne možemo da nadoknadimo, ali se radujem što, makar kao simboličan gest, možemo da vratimo knjige jevrejskog izdavača", rekao je Volfram Mas i dodao da se nemačka nacija spremno suočava sa svojom istorijom i traži oproštaj za ono što su učinile prethodne generacije.

Direktor lajpciške biblioteke Ulrih Johan Šnajder je upravniku srpske nacionalne biblioteke Sretenu Ugričiću simbolično uručio jednu od knjiga iz kolekcije Gece Kona konstatujući sa žaljenjem da se knjige ne mogu vratiti naslednicima izdavača, pošto ih više nema.

Juče su položeni venci na ruševinama Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu

"To je proizašlo iz istraga koje su sprovedene u Beču i u Lajpcigu, kao i uz pomoć Jevrejske konferencije za odštetne zahteve. Beograd je mesto odakle su ove knjige odnesene. U Beograd se i vraćaju, i to u Narodnu biblioteku u kojoj se čuva kulturno blago Srbije", rekao je Šnajder.

Ugričić je rekao da je zahvalan na gestu koji svojim značenjem nadilazi čak i vrednost samih knjiga. Taj gest, kako je istakao Ugričić, označava zajedničku posvećenost pamćenju, knjigama i čitanju, smislu i dijalogu, miru, ujedinjenoj Evropi i saradnji i razumevanju i prijateljstvu Nemačke i Srbije.

Knjige koje su nacisti konfiskovali 1941. sticajem okolnosti našle su se u lajpciškoj biblioteci, a otkrio ih je pre tri godine Ulrih Johan Šnajder koji je i inicirao da kolekcija bude vraćena srpskoj nacionalnoj biblioteci.

Među tim knjigama su naslovi iz čuvene edicije Gece Kona "Karijatide", klasici evropskog humanizma i prosvetiteljstva i modernog literarnog angažmana, kao i klasici srpske kulture i književnosti.  

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.04.2011. 15:53
Еее, а ко ће вратити оно што је изгорело...? Ничега ми није толико жао као Народне библиотеке. Злочин над историјом једног великог народа.
Četvrtak 07.04.2011. 16:41
Ovo je klasican primer licemernog coveka i licemerne politike. Ono sto su radili, rade i danas. Mene samo zanima jesu vratili sve knjige koje su oteli ili samo ovu da se "nasi" ministir slikaju sa njom? Duzni su oni nama... jako mnogo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online