Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.02.2011.
05:15 >> 14:48h
Vestionline A

Izožba starih srpskih zastava, Ustava, ordenja...

Povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije i Dana Vojske Srbije, širom naše zemlje biće otvoreno nekoliko značajnih izložbi.

Kralj Petar I Karađorđević

Ministar kulture Nebojša Bradić otvoriće izložbu ''Srpske vladarske insignije" u Narodnom muzeju u Valjevu.

Reprezentativna izložba predstaviće eksponate od izuzetnog značaja za državu - insignije kralja Petra I Karađorđevića.

Cilj je da se javnosti, kroz predstavljanje simbola državnosti, na sveobuhvatan način ukaže na značaj vladarskih insignija kao simbola države.

Vladarske insignije čine kruna, plašt, skiptar, orb i kopča za plašt. Izrađene su za čin krunisanja kralja Petra I, koje je organizovano 8. septembra 1904. u Beogradu, a kralj je miropomazan 25. septembra iste godine u manastiru Žiča.

Kruna kralja Petra I ima pozlatu, emajl i sintetičko drago kamenje. Njen simbolički značaj povećan je činjenicom da je izrađena od pretopljene drške Karađorđevog topa.

Kruna je izrađena u "Radionici braće Paliz“ u Parizu. Plašt je izrađen od hermelina, somota, svile i zlatoveza u bečkoj firmi "Ernest Krikl i Švajger“. Skiptar je izrađen od bronze, emajla i pozlaćen je. Ima sintetičko drago kamenje a nastao je takođe u "Radionici braće Paliz“.

Orb ili šar, kao sastavni element kraljevskih regalija, izrađen je od bronze i emajla u istoj radionici. Kopča za plašt urađena je po ugledu na pafte, a od materijala korišćena je bronza, pozlata, emajl i sintetički plavi safiri.

Izložba će biti otvorena do 22. februara, a ulaz će biti besplatan.

Srpski vladari i vojskovođe u delima likovnih umetnika

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general-potpukovnik Miloje Miletić otvoriće danas, u Velikoj galeriji Doma vojske u Beogradu, izložbu "Srpski vladari i vojskovođe u delima likovnih umetnika", saopštilo je Ministarstvo odbrane.


Izložba obuhvata 32 slike i četiri skulpture, razvrstane u tri celine, tako da prvu celinu čine portreti učesnika Prvog i Drugog srpskog ustanka, drugu portreti vladara dinastija Obrenović i Karađorđević, a treća obuhvata portrete srpskih vojvoda, nastale uglavnom tokom Prvog svetskog rata.


Autori dela su srpski umetnici Uroš Predić, Stevan Todorović, Jovan Bijelić i Uroš Knežević, kao i slikari Mihailo Milovanović, Lukijan Bibić, Nikola Milojević i ruski umetnik Vsevolod Guljevič.


Sva dela, koja će biti izložena, pripadaju likovnoj zbirci Vojnog muzeja, a autor izložbe je kustos Ljubica Dabić, navedeno je u saopštenju.

Izložba srpskih zastava

Izložene zastave koje mlade genracije ne pamte

Zamenik predsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otvoriće u Nišu reprezentativnu izložbu "Srpske zastave iz perioda Prvog svetskog rata".


Izložba će od danas do 22. februara biti otvorena svakog dana i vikendom, od 10 do 20 sati u Galeriji Narodnog muzeja u tom gradu, a ulaznice se neće naplaćivati.


Na izložbi će domaćoj javnosti biti predstavljeni eksponati od izuzetnog značaja za državu - ratne zastave i barjaci.


Cilj te izložbe je da se javnosti, kroz predstavljanje simbola državnosti, na sveobuhvatan način ukaže na značaj zastave, odnosno barjaka kao simbola države.

Slika srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata i pored nje okačene zastave koje su nosili
Tom prilikom biće izložene kopije 51 pukovske zastave i jedna originalna, pod kojima je Srpska vojska izvojevala slobodu u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.


Odabrano je još pet originalnih zastava dobrovoljačkih jedinica iz Amerike, nekoliko odlikovanja kojima su bile odlikovane jedinice za kolektivne ratne zasluge i tri diplome o dodeli pukovskih zastava.


Sve to prate fotografije o dodeli zastava srpskim pukovima 1911. godine, potom motivi sa njihovog ratnog puta, kao i kopije portreta kralja Petra I i regenta Aleksandra I, rad slikara Vsevolda Guljeviča.


Kraljevina Srbija je, smenom dinastija 1903. godine, vojsci počela da posvećuje veću pažnju, oživela je pitanje zamene starih vojnih zastava novim, a po Uredbi o zastavama iz 1906. odnosno 1908. godine izrađene su nove, tek 1911. godine, dodaje se u saopštenju.

Izložba najstarijih ustava Srbije

 

Šest srpskih Ustava prvi put izašlo iz Arhiva Srbije i prikazano građanima

 U galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu juče je otvorena izložba "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije", na kojoj su prvi put javnosti predstavljeni originali šest najviših državnih pravnih akata iz perioda od 1835. do 1903. godine.


Postavka sadrži najstariji srpski ustav - Sretenjski, koji je u Kragujevcu proglašen pre 176 godina, Turski ustav ili Hatišerif iz 1838. godine, Namesnički iz 1869. godine, prvi ustav Kraljevine Srbije iz 1888. godine, zatim Aprilski iz 1901. i Ustav Kraljevine Srbije iz 1903.

 

Postavku je organizovao Arhiv Srbije, a autor izložbe je istoričar Aleksandar Marković.

 

Izložbu je otvorila potpredsednica skupštine Srbije Gordana Čomić koja je rekla da su dokumenta od neprocenjive istorijske vrednosti, posebno ističući Sretenjski ustav koji je u to vreme bio jedan od "najmodernijih i najdemokratskijih".

 

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović rekao je na svečanosti da su "neki od ustava izraz slobodarskog i demokratskog poleta, neki su dodeljeni voljom drugih, neki su izraz teških kompromisa vladajuće elite, ali svi svedoče o naporima da se napreduje".

 

Stevanović je dodao da je na tom putu bilo uspona i zastoja, dilema i prepreka, lomile su se vlasti i dinastije, ali "nikada nije zanemareno nastojanje za učvršćenje ustavotvornog i državotvornog identiteta".

 

"Našoj generaciji pripada odgovornost da povratimo i učvrstimo vrednosti koje Sretenjski ustav uneo u državni i društveni život ali i da ugradimo nove koje su odgovor ovom vremenu i današnjim potrebama, da okončamo izgradnju države u duhu očekivanja savremenih izazova i potreba naroda", rekao je Stevanović.

 

Postavka "Ustavi Kneževine i Kraljevine Srbije" biće otvorena za posetioce do 22. februara.

Otvorena je takođe i izložba “Odlikovanja Kneževine i Kraljevine Srbije” u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, koja obuhvata više od stotinu odlikovanja iz kolekcije Vojnog muzeja u Beogradu, kao i umetnička i likovna dela iz zbirke Galerije Matice srpske.

POVEZANE VESTI

DRUŠTVO Pobedićemo rak!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online