Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
08:05
S. Đ. - Vesti A

Premijera filma "Rado ide Srbin u vojnike": Sećanje na slavne pretke

Da nije bilo Riste Marjanovića i njegovih fotografija mi danas ne bismo imali jasnu sliku o junaštvu naše vojske od Cera do Kajmakčalana, kaže potpukovnik Goran Ikonić.

Promo
Priča o prvom srpskom reporteru: Ekipa filma

Dokumentarni film "Rado ide Srbin u vojnike" Vojnofilmskog centra Zastava film premijerno je prikazan u Kombank dvorani. Direktor Vojnofilmskog centra Zastava film potpukovnik Goran Ikonić, pozdravljajući publiku, istakao je da je ova premijera upriličena povodom obeležavanja 140 godina vojne štampe i 70 godina Zastava filma, kuće koja bez prekida beleži vojnički život na ovim prostorima, negujući filmom tradicije i čuvajući sećanja na naše slavne pretke.

- Da nije bilo Riste Marjanovića i njegovih fotografija mi danas ne bismo imali jasnu sliku o junaštvu naše vojske od Cera do Kajmakčalana, a svet ne bi imao potpunu predstavu o ulozi i značaju srpske vojske u Velikom ratu i stradanjima koje je podnela - poručio je potpukovnik Ikonić.

Dokumentarni dugometražni film, koji je režirao dekan Akademije umetnosti u Beogradu profesor Dragan Elčić, ekranizovana je priča o Risti Marjanoviću (1885-1969) prvom srpskom foto-reporteru, uredniku fotografije "Njujork heralda", koji je kamerom zabeležio veliku epopeju, borbu za opstanak i herojstvo srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Reditelj filma Dragan Elčić rekao je da već 25 godina želi da snimi film o Risti Marjanoviću i da je ovim ostvarenjem velika priča koja stoji iza Riste samo započeta, te da se nada da će dobiti nastavak jer materijala za to svakako ima.

Fotografije Riste Marjanovića svedočanstvo su o paklu albanske golgote, iznurenim, bolesnim i stradalim srpskim vojnicima na obalama Krfa. Izložene na svetskoj izložbi u Parizu 1916. godine, a zatim u Londonu i Njujorku, posvedočile su više od reči da je šest divizija srpske vojske spaseno i oporavljeno i da se na Krfu priprema za front. Svet je počeo da veruje u istinu da srpska vojska postoji, a sa njom i srpska država.

O fotografijama Riste Marjanovića možda najbolje govori rečenica samog njihovog autora da ga je "sudbina terala na mesta gde se stvarala istorija" i da mu je najveća nagrada za život i rad kritika da će njegove fotografije "vaskrsnuti Srbiju".

Spektakl s dušom

Promo
PRIČA O HEROJSTVU: Scena iz filma "Zaspanka za vojnike"

U srpskoj kinematografiji Prvi svetski rat se pojavljuje već 1929. godine u filmu "Kroz buru i oganj", koji nije sačuvan, a bavi se stradanjima i borbom protiv okupatora u Srbiji. Prošle godine imali smo prilike da premijerno vidimo film "Zaspanka za vojnike" reditelja Predraga Gage Antonijevića. Radi se o dirljivoj priči o slavnoj i tragičnoj epopeji srpske vojske i naroda u Prvom svetskom ratu. Film je snimljen za otprilike četiri meseca, od septembra do decembra 2017. na više lokacija na teritorijama opština Bela Crkva, Vršac i Beograd. U filmu je učestvovalo više od 40 glumaca, 200 statista, veliki broj kaskadera i pirotehničara, kao i dve ergele konja...
Moramo da pomenemo i film "Kralj Petar Prvi", koji je sniman prema motivima romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića, a sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi. Osim vizuelnog identiteta, najveća vrednost filma je priča o ljudima. Glavni protagonista ističe da je reč o filmu koji je spektakl sa dušom.

Stiže nastavak "Korena"

Reditelj Ivan Živković potvrdio je da planira da snima nastavak "Korena", ali nije želeo da priča o ulogama.

- "Vreme smrti" je ogroman izazov i naravno da se posle uspeha "Korena" osećam spremnim da krenem u toliko ozbiljan projekat - naveo je Živković, dok je Andrija Kuzmanović, koji bi trebao da dočara lik Adama Katića, istakao da bi mu bila čast da se nađe u ovom projektu.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online