Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.04.2018.
00:55
S. Đurić - Vesti A

Kolege čuvaju sećanje na Glogovca

Proslava 70. godina postojanja Jugoslavenskog dramskog pozorišta prošla je u znaku sećanja na nedavno preminulog glumca Nebojšu Glogovca, kome je posthumno dodeljen i Dobričin prsten, najprestižnija esnafska nagrada za životno delo. Činjenica da je učinjen presedan i da je priznanje dodeljeno nakon smrti govori o glumačkoj veličini Glogovca, ali i odlučnosti njegovih prijatelja i kolega da ne dozvole da se Nebojša zaboravi.

Tanjug
Nebojša Glogovac

Glogovac je na sceni JDP-a debitovao 1993. ulogom Nika Đurova u predstavi "Lažni car Šćepan Mali" po Njegošu i u režiji Dejana Mijača. Ubrzo je postao stipendista, a 1996. i stalni član ansambla ove kuće. Od samog početka igrao je velike i važne uloge, a za njegove predstave se tražila karta više.

Sa neverovatnom lakoćom i umešnošću umeo je da dočara likove bez obzira da li je u pitanju Šekspirov komad ili uloga u "Sumnjivom licu", "Hadersfildu" ili "Razbijenom krčagu". Poslednju predstavu odigrao je baš tu na sceni JDP-a 13. decembra 2017. kada je briljantno dočarao Hamleta u istoimenom komadu Vilijama Šekspira i režiji Aleksandra Popovskog. Ova uloga donela mu je brojne nagrade, ali i obožavanje publike i stojeće ovacije nakon svake odigrane predstave.

Dirnuta Milica

Milica Šćepanović, nevenčana supruga Nebojše Glogovca, sa njihovom ćerkicom Sunčicom u rukama nije krila koliko je dirnuta lepim rečima, a mnogi glumci su joj prilazili i pozdravljali se s njom. Na proslavi JDP-a bili su Branka Veselinović, Vlasta Velisavljević, Predrag Ejdus, Branka Petrić, Branko Cvejić, Dragan Bujošević, Vojin Ćetković, Nebojša Ilić i mnogi drugi.

Jugoslovensko dramsko pozorište svoja vrata publici otvorilo je 3. aprila 1948. godine predstavom "Kralj Betajnove" u režiji Bojana Stupice, a glavne uloge igrali su Milivoje Živanović i Marija Crnobori. Sedam decenija kasnije ova predstava ponovo je zaživela na sceni JDP-a, a igraju Nenad Jezdić, Vojin Ćetković, Milena Živanović, Anđelika Simić, Nebojša Milovanović, Nikola Rakočević...

- Pozorište je prolazilo kroz različite momente u istoriji, bilo je uspona i padova, ali od početka je bilo jasno da su postavljeni najviši umetnički kriterijumi. Mi nastavljamo to da sledimo i nadamo se da će JDP raditi kao i prethodnih 70 godina. Bilo je teško održati kvalitet, ali na nama je da se potrudimo da i dalje ispunjavamo najviše standarde pozorišne umetnosti - kazala je direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

Tanjug
Laureati: Dobitnici nagrada JDP-a

Nagrade za najbolje

Jelisaveti - Seki Sablić uručeno je godišnje priznanje JDP-a za ulogu Gospođe Frole u predstavi "Tako je (ako vam se tako čini)", kao i nagrada "Branka i Mlađa Veselinović" za 2017. godinu, koju dodeljuje Fondacija JDP za najbolje glumačko ostvarenje na sceni ovog teatra.
- Nagradu sam dobila za ulogu koja je izvan standarda mojih uloga. Uvek proveravam da li sam zaslužila to što mi daju, a posebno sam dirnuta jer nisam član ovog teatra već samo igram u njihovoj predstavi. Zahvaljujem se Branki i Mlađi Veselinović koji su obeležili moj život. Ona je glumica mog tipa, bliska narodu, spontana, komičarka i publika je jedva čekala da se pojavi na sceni. Da ne govorim o njihovom ogromnom humanitarnom radu koji se na žalost zaboravilo - kazala je Seka Sabljić.
Nagrade su dobili i Dragan Mićanović za ulogu Alberta u predstavi "Ajnštajnovi sinovi" i Mirjana Karanović i Svetozar Cvetković za glumačka ostvarenja u predstavi "Mesec dana na selu".

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online