Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.02.2010.
20:48
Tanjug A

Izraelski film u Kinoteci

U Muzeju kinoteke večeras je svečano počela tradicionalna manifestacija "Dani izraelskog filma", u okviru koje će do 10. februra biti prikazano šest dugometražnih igranih filmova novije produkcije i različitih žanrova.

"Uspešno sarađujući s Jugoslovenskom kinotekom, stvorili smo festival koji je postao tradicija među beogradskim filmskim sladokuscima", rekao je ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol i zahvalio direktoru Kinoteke Radoslavu Zelenoviću i njegovim saradnicima za dugogodišnju saradnju.


Ambasador Kol je kazao da se izraelska kinematografija ubrzano razvija i da se bavi raznovrsnim temama i motivima. On je najavio da će još četiri izraelska filma biti prikazana i na predstojećem Festu.

Prvi film na programu bio je "Sedam dana" (The Seven Days), crna komedija iz 2008. godine, za koju režiju i scenario zajedno potpisuju Ronit i Šlomi Elkabec.


U judaizmu Šiva (sedam) je sedmodnevni period žalosti nakon sahrane, tokom kojeg ožalošćeni moraju da poštuju striktna pravila i ne smeju da napuštaju dom pokojnika.


Ovaj film, kao intimni portret grupe ožalošćenih, upoznaje publiku sa posebnom vrstom ponašanja koja se manifestuje kroz stroga religijska pravila. Kao rezultat toga život porodice primorane da bude na okupu pretvara se u konflikt ispunjen gorčinom i pakošću koji nadvladavaju tugu i zajedništvo.


Prema oceni kritike, aktuelna izraelska kinematografija beleži zvezdane trenutke, pa je u poslednjih pet godina redovno prisutna na najznačajnjim svetskim festivalima. Reč je uglavnom o delima inspirativne, ali i surove tematike sukoba, ratnih konflikata i njihovih posledica.


Međutim, za ovogodišnji ciklus u Kinoteci odabrana je drugačija linija, ona koja fokusira svakodnevni život ili pokušaj normalnog života u globalno nenormalnim okolnostima, teme koje nisu udarne medijske vesti, već govore o borbi za očuvanje porodice, ljubavi i prijateljstvu.


"Žanrovski šaroliki (drame, melodrame i komedije), svi imaju istu nameru da motivišu gledaoca da skrene pogled sa globalne konfuzije na mikrokosmos sopstvene egzistencije", zapisao je u katalogu revije upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković.


"Iako je Izrael specifičan, sa svojom turbulentnom istorijom, ovi filmovi bez problema komuniciraju sa ostatkom planete, jer postavljaju prava pitanja na pravi način, a jedno od njih je da je svakome potreban dom i oni najbliži u njemu", ocenio je Tucaković.


Film "Sedam dana" će sutra biti repriziran. Narednih večeri na programu su komedija "Radost" (2005) Džuli Šlez, porodična drama "Nulta godina" (2004) Josefa Pičhadzea, komedija "Izgubljena ostrva" (2008) Rešefa Levija, drama "Iza sunca" (2006) Juvala Šafermana i komedija "Dinastija Švarc" (2005) Amira i Šmuel Hasfari.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online