Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.09.2016.
08:00
S. Đurić - Vesti A

Hodočašće u Tominu čast

Više od 30 pevača pojaviće se 28. septembra na sceni Beogradske arene na koncertu u čast Tome Zdravkovića. Na ovaj način biće obeleženo 25 godina od smrti čuvenog pevača i boema, koji je preminuo 30. septembra 1991. godine sa samo 53 godine.

V. Sekulić
Da se ne zaboravi: Zoran Kalezić i Lepa Lukić sa organizatorima koncerta

Ovim povodom u zemunskom restoranu Zlatnik okupili su se učesnici ovog događaja, ali i brojni Tomini prijatelji i kum Zoran Kalezić, dok je iz Kanade doputovala njegova udovica Gordana i sin Aleksandar.

- Ovo veče u Areni neće biti obično veče i koncert, već hodočašće u čast jednog od najvećih umetnika svih vremena na našim prostorima. Što godine odmiču, sve je teže biti sličan Tomi. Bio je poseban čovek koji je živeo za muziku. Živeo je kako je hteo, a voleti Tomu bilo je teško, odricanje, napor jer osvojiti njega u tolikoj meri da vam dozvoli da budete blizu njega je bilo teška misija. Bio je čovek trenutka. Neću da lažem, stidim se što se već 24 godine ne kockam, ali igrati karte sa Tomom i Lepom Lukić bilo je nešto divno. Mi smo to radili sa svojim novcem. Sećam se da nam je neki čovek napravio stočić za kombi, pa smo znali da kada stignemo negde kažemo vozaču da napravi još koji krug dok završimo partiju - rekao je Zoran Kalezić, a na njegovu priču se nadovezala Lepa.

V. Sekulić
Doputovali iz Kanade: Aleksandar i Gordana Zdravković sa Borom Đorđevićem

Njegova muzika živi

- Toma, iako nije sa nama, on je s nama. Njegove pesme i muzika žive i evo, na neki način uspeo je da okupi toliko estradnih zvezda, sportista, glumaca na jednom mestu, kao i publike. Mislim da je on, ako gleda odozgo, zadovoljan i srećan. A živeti sa Tomom bilo je vrlo interesantno, drugačije, nepredvidivo - rekla je Gordana Zdravković, Tomina udovica.
- Za mene je on bio samo tata, a kasnije sam shvatio da je on muzikom lečio svoje tegobe i boli. Sve je radio iskreno. Nije nikada bio zvezda, bio je uvek isti, i kada smo bili sami u sobi i pred kamerama - rekao je Aleksandar Zdravković, sin čuvenog pevača.

- Toma, Zoran, Dobrivoje Topalović i ja bili smo nerazdvojni na turnejama. Bilo je to jedno lepo druženje. On je bio boem, ali i veliki drugar - rekla je uz uzdah Lepa. Na koncertu će, između ostalih, zapevati i Aca Lukas i Saša Matić koji nisu imali priliku da upoznaju čuvenog boema.

- Tomu znam više iz priča i legendi, nego lično jer sam tada bio klinac. Sreli smo se na dva-tri nastupa, kada sam je svirao sa grupom Viktorija. Lično ga nisam poznavao, ali ga jako dobro poznajem. Ne odazivam se na ovako grupne nastupe, ali ovo je zaista velika čast i privilegija - rekao je Aca Lukas.

- Tomu Zdravkovića lično nisam poznavao, ali kad slušam njegovu muziku, njegove pesme kao da sam ga poznavao - dodao je Saša Matić.

Inicijator Đoša

Glumac Bogoljub Mitić Đoša kaže da muziku deli na onu od Tome i do Tome Zdravkovića. Uz osmeh tvrdi da je on lično inicijator Tominih večeri u selu Pečenjevce odakle je rodom poznati boem.
- Tokom 2000. godine, nakon proslave koja se održavala svakog leta u selu, pitao sam organizatore: "Da li vi imate nekog Tomu Zdravkovića?" dobio sam potvrdan odgovor. "Da li imate još nekog tako poznatog?" Rekli su ne. Upitao sam ih zašto onda ne naprave njegove večeri - priča Đoša. Kasnije je podignut i spomenik čuvenom pevaču u Leksovcu, dok je na zgradi u kojoj je davno živeo na Banovom brdu postavljena spomen-ploča. 

                                                                                                                     A. Š

Na koncertu će sve biti podređeno sećanju na čuvenog boema, pa i scenografija koja će na bini "oživeti" kafanu i duh stare Skadarlije.

- Bina će se spuštati u publiku i biće uređena tako da podseća na Skadarliju iz vremena kada je Toma živeo i pevao. Pevači i deo publike će sedeti za kafanskim stolovima s kariranim stolnjacima i svi će te večeri uživati u njegovim hitovima - kaže Bane Obradović, organizator koncerta.

Domaćini večeri biće Vanja Bulić i glumica Danica Maksimović, a na sceni će biti i Novica Zdravković, Aco Pejović, Dragan Kojić Keba, Bora Đorđević, Marinko i Nikola Rokvić, Marija Šerifović, ali i brojni sportisti i umetnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online