Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.08.2016.
08:00
Z. Ninković A

Baja Mali Knindža platio ceh zbog Tompsona

Gradske vlasti Šlirena kraj Ciriha zabranile su koncert Marka Perkovića Tompsona, pozivajući se na činjenicu da u sportskoj dvorani Unterror, u kojoj je 3. septembra trebalo koncert da se održi, javna bezbednost neće moći biti garantovana. Verovatno da bi se smirile strasti, policija Arburga "preko noći" donosi odluku o zabrani koncerta Baje Malog Knindže, koji je zakazan za 11. septembar.

Facebook/Baja Mali Knindza
Koncert otkazala policija: Baja Mali Knindža

Kao što je gradsko veće Šlirena objavilo u prošli petak, odluka je pala zbog velike medijske bure i zbog mnogih ljutitih reakcija. Ovo nezavisno udruženje je o ovoj zabrani obavestilo odgovorne koji su iznajmili dvoranu organizatorima.

Pored koncerta Tompsona, takođe je istovremeno otkazana i cela manifestacija pod imenom "Hrvatska noć", pod kojom su i drugi hrvatski muzičari trebali da nastupe.

"Jedva da je bilo koji drugi muzičar u Hrvatskoj kontroverzniji nego ovaj bivši vojnik i pevač mržnje. On u nekim svojim pesmama veliča fašistički ustaški režim koji je u Drugom svetskom ratu ubijao Srbe", pisalo je u švajcarskim medijima posle najave koncerta u Šlirenu.

Tompson je već imao zabranu ulaska u Švajcarsku. U 2009. godini, Savezna kancelarija policije izrekla je trogodišnju zabranu ulaska za Perkovića u zemlju. U međuvremenu, Tompson se ponovo pojavio u Švajcarskoj. U decembru 2015. godine on nastupa u Friburgu, gde organizatori kontrolišu izbor njegovih pesama.

Mladi socijalisti (JUSO) Ciriha, međutim, zadovoljni su odlukom:
"Hrvatski pevač je pretnja za javnu sigurnost", pisalo je u protestnom pismu Mladih socijalista (JUSO) kantona Cirih, na čiju inicijativu je i pokrenuta kampanja za zabranu koncerta.

Oni su pozdravili odluku gradskih vlasti.

"Gradsko veće smatra da bi ovaj događaj bio rizičan po javnu bezbednost", piše u odluci izvršne vlasti. "Tu se ne može isključiti mogućnost da pojedinci ili grupe pokušavaju da izazovu nerede."

U odgovoru na medijska pitanja o zabrani, predstavnik Odbora za bezbednost grada Šlirena Pjer Dalher (iz SVP partije) istakao je da je stigao veliki broj poruka i upozorenja zainteresovanih građana.

- Iako je odluka doneta iz bezbednosnih razloga, veoma je važno naglasiti da integracija Gradskom veću leži na srcu. I srpske i hrvatske porodice žive sa nama u Šlirenu zajedno u miru, i to tako treba da ostane - kaže Dalher.

U nekoliko pesama Tompsona ističu se nacionalističke manifestacije i pretnje srpskom narodu smrću.

Verovatno da bi donekle umirili strasti hrvatskih fanova ovog pevača iz Švajcarske, odmah je otkazan i koncert srpskog pevača Mirka Pajčina (Baja Mali Knindža) koji je zakazan za 11. septembar u Paradizli hali (Paradiesli) u Arburgu. Koncert je otkazan po preporuci policije. Razlog: "Njegove pesme predstavljaju bezbednosni rizik".

Organizatori ovog koncerta se sa ovim ne slažu. Predsednik KUD-a Kikac Bazel, organizatora ovog koncerta, Ilija Jović izjavio je:

- Nemam reči! Ovo nije prvi nastup ovog pevača u Švajcarskoj i nikada nije bilo nikakvih problema! Pevač je regularno dobio vizu za boravak u Švajcarskoj i za taj koncert. Ako nešto nije bilo u redu, ulazak u zemlju mu ne bi bio odobren. Mi razmatramo mogućnost žalbe na ovu odluku i pronalaženje alternativnog rešenja - kaže za "Vesti" Jović.

Različiti aršini?

Ni ovog puta srpski nacionalisti nisu izjednačili rezultat. Naime, kad je u decembru prošle godine u Friburgu nesmetano održan koncert Tompsona, istovremeno je u Dibendorfu, od strane lokalne policije, sugerisano da bi samo promocija knjige dr Vojislava Šešelja (bez njegovog direktnog prisustva) predstavljala veliki bezbednosni rizik. Organizator te promocije pod pritiskom otkazuje promociju knjige, dok Tompson i organizatori njegovog koncerta zadovoljno trljaju ruke radi "dobro obavljenog posla"? Ova pravila očigledno ne vrede u suprotnom slučaju.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online