Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.10.2012.
14:29
V. Tasić - Vesti A

Toma je večan, ovo danas je propast

Nedavno je povodom 21 godine od smrti Tome Zdravkovića na jednoj beogradskoj televiziji prikazana emisija posvećena ovom pevaču, koji je otpevao mnoge pesme bez kojih ni danas ne može da se zamisli veče u kafani. Stihovi njegovih pesama prepuni lirike ne mogu da se porede sa današnjim instant hitovima poput raznih "Gaćica", "Brushaltera", Seksi biznismena"...

- Nema tu šta da se kaže. Ovo što se peva danas nema blage veze sa onim što su pevali Toma, Tozovac, Silvana, Kemal Monteno... Danas je sve toliko nekvalitetno i nemuzikalno da čovek ne zna šta da kaže. Propast. Čoveku koji voli muziku dođe da kuka na sav glas od muke. Tekstovi su užasni, aranžmani katastrofalni. Nema poetike, lepote, osećanja, pesme ne liče ni na šta. Ali, to nam je donelo novo vreme, to forsiraju moćne televizije i s tim normalan, muzikalan čovek ne može da se bori - kaže Novica Zdravković, brat legendarnog pevača.


Da li vam smeta što mnogi i danas pokušavaju da se ogrebu o slavu vašeg pokojnog brata?


- Pravo da vam kažem muka mi je od kojekakvih patetičnih parada, od koncerata u znak sećanja na Tomu na koje se trpaju kojekakvi grebatori i muljatori, od praznih reči bitangi i sumnjivih tipova koji se grebu o slavu mog brata. Odavno mi se to smučilo. Vrhunac je bio prošle godine, kada je otkriven Tomin spomenik, što su mnogi iskoristili za dobijanje političkih poena. Zarekao sam se da više neću biti deo toga. Tužno je sve to. Pričali mi o Tomi ili ne, pravili koncerte na kojima ga se sećamo ili ne, Toma ostaje večan.

Sa prošlogodišnjeg otkrivanja spomenika Tomi Zdravkoviću u Leskovcu

Razočarali su vas mnogi Tomini i vaši prijatelji?


- Mene više ništa ne može da razočara, toliko toga sam u životu prošao. Meni je pre nekoliko dana samo bilo važno da me Tozovac ne razočara. On i Toma su bili sjajni drugari, obojica su voleli kafanski život, muziku, žene. Mnogo su se voleli, iako su jedan drugom bili konkurencija. Toza me nije razočarao! A, ima i onih koji se i danas predstavljaju kao Tomini prijatelji, iako dobro znam, nikad nisu ni seli za isti sto s njim.


Zašto se nije oglasio vaš i Tomin veliki prijatelj Kemal Monteno?

- Kemicu od sramote i blama ne smem ni da zovem! Prošle godine, kada je otkriven spomenik Tomi, on je došao u Leskovac odakle se vratio za Beograd bez prebijene pare jer organizatori mu ni za benzin nisu dali. Crkoh od sramote zbog toga, jedva se čovek kući vratio. Teško mi je i u oči da ga pogledam od sramote drugih. Duša me boli što je bolestan, jedva čekam njegov koncert u Beogradu da vidim i čujem našeg Kemicu.
 

Četiri žene


Da li se promenilo nešto u vašem odnosu sa Tominom bivšom ženom Gocom i njegovom decom?


- Ništa se nije promenilo, nisam u kontaktu sa njima. Iz prvog braka, sa Olgicom iz Pule, sa kojom se oženio dok je pevao u Zrenjaninu, Toma ima ćerku. Ona živi u Amsterdamu. Ponekad se čujemo, ali znate ono - daleko od očiju, daleko od srca. Njihov brak trajao je kratko. Posle se Toma oženio Beograđankom Milicom, ali su se razveli na Miličino insistiranje kad je Toma postao veliko ime. Tomina treća žena je bila Nada sa Cetinja, koja je bila vrlo mlada i neiskusna, a četvrta je bila Gordana koju je sreo u Kanadi. U tom braku rođen je Saša, kojeg volim kao svoje dete. Nažalost, nisam u kontaktu sa njima. Ni posle ovoliko godina, nisam dokučio zašto je Gordana ljuta na mene.

 

Kako vam zvuče "moderne" pesme u odnosu na one koje je pisao i pevao Toma? Hoćete li jednog dana napisati knjigu o Tominom i svom uzbudljivom životu?


- Trebalo bi da sednem, da se svega prisetim i da sve to stavim na papir. O Tomi se ispredaju legende, a javnost ne zna ni polovinu svega onoga što se Tomi i meni dešavalo u životu. Bilo bi zaista uzbudljivo sve to izneti na svetlo dana. Ali, kad pomislim koliko bi se ljudi odjednom upetljalo i kakve bi priče krenule, odmah odustanem. Možda, jednog dana...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online