Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Utorak 22.08.2017.
12:30
Vesti A

Zaboravljena verovanja: Nadimak za dug život

Pošto je i na krsno ime mogao da se baci urok, na Balkanu su se često krila prava imena ljudi, naročito od stranaca. Tako se u Vojvodini, kad se ko upita kako se zove, dugo odgovaralo: "Sit pevati, gladan plakati", a u Hercegovini se smatralo da "prije prve godine ne valja ni djetetu kazati kako mu je ime, da živi do duboke starosti, i da bude srećno".

pixabay.com
Nadimak pre imena

Zabeleženo je da je izvesni Miloš Zotović iz Ljubomira u Hercegovini poslao na krštenje svoja dva blizanca sina, jedina preživela od mnogo dece, a da bi oni živeli, zakleo je popa i kuma da kazuju okolo da je jedno dete muško, i da mu je ime Živko, a da je drugo žensko, i da mu je ime Jokla. Punih pet godina niko van kuće nije znao ni pravi pol dece, ni da su krštena kao Dmitar i Jovan.

I crnogorski književnik Stjepan Mitrov Ljubiša je pripovedao o dvema ženama iz nekog sela na obali Skadarskog jezera, kako su bile zaručile svoju decu koju su još nosile u utrobi. Kad su se deca rodila "nijesu kazale nikomu ni od sela ni od svojte u koje su ime djeca krštena, nego ih zvali Mrko i Zlatija, da im pod te nadimke urok i zle duše ne naude."

Na balkanskom jugu, naročito u Pirotskom srezu, preporučivalo se da se dete van kuće bar neko vreme drugačije zove od imena kojim je kršteno, a ovo je naročito važilo za roditelje kojima su deca često umirala. U Homolju je mogla da prođe i čitava godina, a da se ime deteta ne sazna van kuće. Za to vreme, njemu bi se često izmišljalo neko, kao što je Miče, Bugarče, Vlašče, Mače. Ime se svečano oglašavalo naročitog dana, uz gozbu i darove za kuma i njegovu porodicu. Taj dan se i zvao "kazivanje imena".

U porodicama u kojima se ne drže deca, pa se konačno rodi muško, dešavalo se čak da pop i otac ni majci ne kazuju detetovo ime, a i ona sama se, za svaki slučaj, trudila da ga celog života ne sazna! Takvo dete je nosilo u desnom uvetu minđušu i zvali su ga samo, na primer, Bata ili Braca.

U Aleksincu je, dvadesetih godina prošlog veka, đak u osnovnoj školi među drugovima i nastavnicima znan kao Dragutin Trajković, pri prelasku u gimnaziju morao uz školsko svedočanstvo o maloj maturi morao da priloži i krštenicu. Tek odatle se videlo da se, zapravo, zove Bogomir Kostić.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Lažna otmica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online