Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.12.2018.
18:10
Ž. Marković - Vesti A

Deda Mraz je postao štreber

U kantonima St. Galen i Turgau u istočnoj Švajcarskoj, u Dopunskim školama na srpskom jeziku u mestima Vajnfelden, Krojclingen , St. Galen, Roršah i Gosau održane su novogodišnje priredbe. Te priredbe su lepa prilika da se održi i roditeljski sastanak, rezimira rad škole u prethodnom periodu i najave aktivnosti škole u narednom polugodištu.

Ž. Marković
Roditelji sa decom iz Vajnfeldena

Kao i prethodne dve godine, deca su sa nastavnicom Marijom Gaćinović pripremila raznovrstan program. Recitovale su se pesmice o Deda Mrazu, o deci, o bakama i dekama i unucima, o sreći i novogodišnjim željama. Stariji učenici izvodili su dramske tekstove raznolike sadržine: o dečjim nestašlucima, o kašnjenju u školu, a u jednoj dramatizaciji se mogli čuti da je Deda Mraz "postao štreber" jer se deci njegovi pokloni ne sviđaju.

Ove godine na novogodišnjim priredbama deca su izvela i dva dela koja se ubrajaju u sam vrh srpske književnosti: "Pokondirenu tikvu" Jovana Sterije Popovića i dramatizaciju odlomka romana "Pop Ćira i pop Spira" Stevana Sremca. Kao i svake godine podršku realizaciji priredbi u svim grupama pružili su roditelji, prvenstveno članovi Saveta roditelja, ali i svi drugi koji su doprineli svečanoj atmosferi novogodišnjih priredaba.

Srpska dopunska škola iz Gosaua priredila je recital sa skečom u prostorijama SFD Homolje. Mlađi učenici su izrecitovali pesme o zimi i Deda Mrazu, dok stariji su izveli skeč "Pop Ćira i pop Spira". Posle završetka programa u salu je došao Deda Mraz i podelio paketiće svoj prisutnoj deci, a bilo je i mališana koji još ne idu u školu. Roditelji su bili veoma ponosni na svoju decu kako su recitovala i glumila. Posle toga je usledilo posluženje od slanih do slatkih kolača koje su spremile vredne majke.

- Večeras smo se okupili na tradicionalnoj podeli paketića našoj deci. Naše žene su spremale razne đakonije, mrsno, posno i slasno. U našoj školi ima 35 učenika, a večeras su došla i deca koja će tek da krenu u školu, a mi smo spremili 60 paketića za sve njih - izjavio je predsednik Saveta roditelja Srpske dopunske škole iz Gosaua, Zvezdan Budinirović, rodom iz Ranovca.

Posluženje i za roditelje

U St. Galenu je Srpska dopunska škola organizovala novogodišnju priredbu, a potom i podelu paketića. Na priredbi je učestvovao 21 učenik. Oni su glumili i recitovali, a potom je usledila podela paketića, pa posluženje za decu i roditelje.

Dozivali gosta

I u školama u Vajnfeldenu, Krojclingenu i Roršahu, deca su izvela program i dozivala Deda Mraza, koji je posle recitala ulazio u školske prostorije i obradovao svu decu, deleći paketiće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online