Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.03.2018.
04:00
T. Hadžić- Jovović A

Zlatne niti ćirilice

U okviru akcije Negujemo srpski jezik, koju Ambasada Srbije u Švajcarskoj sprovodi u saradnji s Ministarstvom kulture i informisanja, prošlog petka je u zgradi ambasade u Bernu organizovana izložba veza i zlatoveza ćiriličnog pisma "Zlatne niti ćirilice" udruženja Beo-etno vizija iz Beograda.

Otvarajući skup u Bernu dr Snežana Janković, ambasador Srbije u Švajcarskoj, istakla je da je ambasada prošle godine započela akciju Negujmo srpski jezik, imajući u vidu veliki broj naših ljudi u ovoj zemlji i potrebu da se kod mladih generacija koje su rođene u Švajcarskoj očuvaju srpski jezik i pismo, kao središte očuvanja identiteta, kulture i tradicije.

Na izložbi su viđena slova izvezena u zlatovezu s motivima iz "Miroslavljevog jevanđelja". Slova iz ovog starog rukopisa pokazuju ne samo lepotu i savršenstvo našeg pisma, već i lepotu i savršenost veza, koji je danas nepravedno potisnut i zaboravljen, a koji su članice ovog udruženja ponovo oživele.

Nema ravnodušnih

Učestvovanjem u radionici i đaci i roditelji još jednom su pokazali da se, iako su daleko od otadžbine, trude da čuvaju svoju kulturu i tradiciju i da neguju ćirilično pismo.
Pored radionice, roditelji đaka dopunske škole bili su oduševljeni i izložbom izvezenih slova iz "Miroslavljevog jevanđelja".
Svako ko je imao priliku da vidi ove radove ne može pred njima ostati ravnodušan, zajednički je komentar roditelja.

Izložbu, predavanje i radionicu u crkvi Svete Trojice u Cirihu su otvorili i blagoslovili otac Branimir i episkop raško-prizrenski Teodosije. Đaci Dopunske škole na srpskom jeziku kantona Argau i polaznici veronauke pri ovoj crkvi imali su priliku da nauče jedan od starih zanata - pustovanje vune. Salu je ispunio žagor dece koja su bila ushićena novim i kreativnim saznanjem i koja su uživala u bojama i šarenilu vune kojom su ukrašavala vunene kuglice. Članice Beo-etno vizije iz Beograda Vera Avlijaš i Nataša Cvejić zarazile su svojim entuzijazmom sve male učesnike radionice, pa čak i njihove mame.

- Ove divne kugle koje su ukrašene ćiriličkim slovima i motivima sa narodnih nošnji imala sam priliku da vidim na internetu. Drago mi je što sam mogla da upoznam njihove autorke i da od njih naučim ovu tehniku. Ovo je stvarno nešto najlepše što sam imala priliku da vidim - rekla je Aleksandra, majka jednog od učenika.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online