Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.01.2018.
03:00
Ž. Marković - Vesti A

Naši zemljaci u borbi sa snežnim nanosima: I grtalice stanu u smetovima!

Ovih su dana pojedini delovi Švajcarske - poput poznatog turističkog mesta Cermat - zbog ogromnog snega koji je napadao za svega nekoliko sati, danima bili odsečeni od sveta. Brojni turisti koji su se tamo zatekli evakuisani su helikopterima.

Ž. Marković
Jedina u Švajcarskoj: Mašina za topljenje snega

Takve vremenske prilike u prvi plan su stavile ljude koji se svake zime bore sa snežnim nanosima, vozače grtalica za sneg, među kojima ima i dosta naših zemljaka.

Donosimo priče i iskustva Miroljuba Mladenovića i Saše Đorđevića, koji su rodom iz Batinca kod Ćuprije i Bojana Peranovića iz Modriče u Republici Srpskoj.

Ž. Marković
Vozimo u konvoju: Bojan Peranović

- Švajcarska je alpska zemlja i kada sneg zapada u ovo doba godine to i nije neko iznenađenje, na poziv ljudi koji su odgovorni u kantonu za održavanje auto-puta, moramo da se odazovemo odmah. Oni prate vremensku prognozu i obaveštavaju nas da li treba samo so da se baci ili i sneg da se čisti. Kada će poziv stići zavisi od toga koja se temperatura predviđa i koliko jako pada sneg. To može da bude i u 3 sata ujutro, a neki put vozilima kružimo celu noć - priča Bojan Peranović koji živi u Vinterturu.

On radi u Efretikonu i od marta do novembra vozi asfalt za različite firme.

Ž. Marković
Izvlačile ga kolege: Miroljub Mladenović

- Zimi sam u garaži i radimo servis na više od 70 kamiona. U isto vreme od novembra do marta imamo i službu za čišćenje snega na auto-putu Cirih-Frauenfeld-Šafhausen. Najčešće vozimo u konvoju četiri kamiona. Oni su puni soli i imaju plugove tako da odjednom čistimo celu stranu auto-puta - pojašnjava Peranović.

Ž. Marković
Danonoćne patrole: Saša Đorđević

Da ulice budu prohodne

- Radim sličan posao kao i kolega Miroljub Mladenović. Došao sam u Švajcarsku 1995. godine i živim u Štajnhauzenu kod Cuga. U ovoj firmi sam 20 godina i uglavnom čistimo sneg u samom gradu, kao i u kantonu Cug - kaže Saša Đorđević.

Miroljub Mladenović, rodom iz sela Batinac kod Ćuprije u Švajcarsku je došao 1992.

- Više od 20 godina u Šamu kod Cuga radim u firmi koja održava privatne zgrade, zimi čistimo sneg, pomažemo i izvlačimo ljude koji se zaglave u smetovima. Desilo se i meni da se zaglavim džipom s plugom, pa su kolege morale da me izvlače iz velikih nanosa - kaže Miroljub Mladenović.

Mašina topi sneg

- U firmi sam odgovoran za specijalnu mašinu koju u Švajcarskoj samo mi posedujemo. Ona suši asfalt, a zimi topi sneg, kako bi mogli da ugradimo novi asfalt. Meni se još nije desilo u zimskoj službi da se zaglavim u snegu - ističe Bojan Peranović.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online