Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.01.2019.
18:16
B. MILIČIĆ - Vesti A

Medalja i aplauz za Dušana

Dušan Radović (87) iz Minhena nedavno je na tradicionalnoj svečanosti Socijaldemokratske partije (SPD) za Minhen i region, dobio medalju "Tomas Vimer" za višegodišnji uspešan angažman u ovoj partiji.

B. Miličić
Kruna društvenog rada: Dušan Radović (desno) sa dobitnicima medalje "Tomas Vimer"

Radović je jedan od tri, ove godine, nagrađena člana SPD za doprinos uspehu ove partije, ali i za integraciju stranaca u nemačko društvo. U obrazloženju za dodelu ovog najvišeg priznanja minhenskog SPD, stoji da je Dušan Radović 15 godina bio član radničkog povereništva u BMNj
, 16 godina aktivno je radio u Savetu seniora grada Minhena, jedan je od osnivača Saveta stranaca u Minhenu i osnivač i dugogodišnji predsednik Internacionalnog foruma seniora koji je okupljao ljude iz bivše Jugoslavije.

Pored dugogodišnjeg angažmana u rukovodstvu i raznim telima minhenskog SPD, Dušan Radović se angažovao u Savezu nemačkih sindikata (DGB), njegovom ogranku IG Metal i u radnoj grupi SPD za ljude starije od 60 godina. Uz medalju i buket cveća Dušan Radović je dobio i aplauze nekoliko stotina članova SPD iz Minhena i regiona, kao jedan od nevelikog broja stranaca koji su se uspešno integrisali u nemačko društvo i aktivno uključili u politički, sindikalni i društveni život u Minhenu. Taj njegov višegodišnji angažman u SPD nije ostao nezabeležen i dodela medalje "Tomas Vimer" predstavlja krunu tog njegovog društvenog rada na raznim poljima.

- Naravno da mi je drago da su oni prepoznali to moje angažovanje, a još više da su na svom redovnom godišnjem okupljanju članovi SPD za Minhen i region odlučili da dobijem ovo najviše partijsko priznanje. Ono je osnovano 1986. i prošle godine dobilo ga je sedam pojedinaca, a ove godine troje, među kojima i ja. Zbog godina se polako povlačim iz brojnih foruma i te poslove prepuštam mlađim članovima, a jedino ću još u sindikalnom radu nastaviti da se angažujem dok je to DGB potrebno - kaže Dušan Radović.

Zanimljivo je da je Dušan kao dugogodišnji stanovnik 12. gradskog okruga Švabing sticao poverenje svojih komšija Nemaca i na izborima dobijao glasove za izbor u organe SPD, ali i Saveta stranaca i Saveta seniora. Iako je stranac sa nekada jugoslovenskim, a danas pasošem Srbije, skoro redovno su mu birači davali prednost u odnosu na sugrađane Nemce, što dovoljno govori o njemu kao čoveku koji punih pet decenija živi u ovoj sredini.

Pomagao sunarodnicima

Dušan Radović je rođen 1931. u Zrenjaninu, u Nemačku je došao početkom 1969. godine i zaposlio se u koncernu BMW u Minhenu. Tu je radio sve do odlaska u penziju 1996. godine i bio angažovan u Radničkom savetu, Sindikatu DGB i ogranku IG Metal . Uz to, angažovao se u SPD Minhena, ali i Bavarskoj i činio je dosta za ljude iz bivše Jugoslavije pomažući im da reše neka od egzistencijalnih pitanja. U kasnijoj fazi aktivno je radio na okupljanju penzionera iz nekadašnje Jugoslavije i pomagao da ostvare neke svoje specifične potrebe.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online